Čubrilović: Poslovnik ne može da uredi odnose u parlamentu ako se ne poštuje

Politika

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović smatra da nijedan poslovnik o radu parlamenta ne može da uredi odnose, ako poslanici ne žele da ga primjenjuju i poštuju, a da je upravo to nepoštovanje karakteristika ovog saziva parlamenta Srpske.

 

Čubrilović je istakao da za nekoliko narodnih poslanika nije siguran ni da su pročitali Poslovnik i ne znaju šta šta je osnovna obaveza narodnog poslanika.

 

– Ipak, i pored svih problema koje smo imali, mi smo sve sjednice odradili onako kako je bilo predviđeno dnevnim redom, svaka tačka je dobila svoj epilog onako kako je skupštinska većina to odlučila, a nema veće demokratije od toga da demokratska većina odluči o svakoj tački, bez obzira koliko opozicija imala primjedbi – rekao je Čubrilović za RTRS.

 

Čubrilović je naglasio da opozicija i treba da bude korektivni faktor i ukazuje na neke stvari, ali da ne može presudno da utiče na donošenje odluka. Čubrilović je rekao da je cilj izmjene poslovnika, koji će biti predložen na narednoj sjednici, da se postigne veća efikasnost u radu Narodne skupštine, a i da se ljudi prisile da se drže određene teme.

 

– Prijedlogom novog poslovnika nikome nije oduzeto pravo koje su već imali, nastojaće se samo da to bude efikasnije, da manje vremena gubimo, da ne ulazimo u jalove replike i povrede poslovnika koje su znale da traju satima – istakao je Čubrilović. Prema njegovim riječima, gotovo svaki saziv Narodne skupštine donosio je novi poslovnik.

 

Istinito

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *