I kćerka lidera SDP među lažno prijavljenim za glasanje van BiH

Politika

Podaci koje smo dobili od naših organizacija i sa terena govore da će i ovaj izborni proces biti jedan u nizu opterećenih nezakonitostima, poručio je predsjednik SDP Nermin Nikšić, na konferenciji za novinare o novom izbornom inžinjeringu.

 

Želim jasno reći da sam i ja kao poslanik SDP BiH u Parlamentu BiH glasao za novi saziv Centralne izborne komisije BiH, očekujući da će se oni uhvatitit u koštac s nepravilnostima i nezakonitostima u izbornim procesima. Dobili smo uvjeravanje da će CIK raditi na uspostavljanju elektronskog sistema i videonadzora dodaje Nikšić i napominje da je danas očito da CIK ili nema snage, ili nije uspio da se izbori s tim.

 

Podsjeća da je u četvrtak objavljena odluka o biračkom spisku birača koji će glasati van BiH.

 

– Ogroman broj birača van BiH nije uopše znao da je birački spisak objavljen, a rok od 48 sati je kratak i tako zloupotrebe prođu. Očekujemo da CIK produži rok ako i oni nisu dio svih malverzacija. Očito je da su vladajući postali svjensi kako će sve teže krasti na biračkim mjestima, pa su našli novu taktiku fiktivne registracije birača izvan BiH. Primjetno je da je posebno veliki broj registrovanih birača u Srbiji i Hrvatskoj – ističe predsednik SDP.

 

Vraćanje usluga?

 

Podsjeća da su se predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Hrvatske hvalili pobjedama u opšinama u BiH, pa sada vraćaju uslugu, a nije isključeno da nakon posjete Zagrebu u tome učestvuje i Bakir Izetbegović.

 

– Želim ukazati da je odredbom člana 3.6 CIK BiH odgovoran za ažuriranje i integritet Centralnog biračkog spiska. Ne mogu se ponašati na način pošaljite nepravilnosti, a mi ćemo obavijestiti Tužilaštvo – kaže Nikšić.

 

Nikšić ističe da podaci onih koji prolaze obuke u atoškolama budu zloupotrijebljeni.

 

– Ako o svemu šuti OSA, SIPA, CIK, šta drugo pomisliti nego da se sve radi da i ovaj izborni ciklus bude opterećen zloupotrebama – rekao je on, te iznio i svoj primjer.

 

Kćerka lažno prijavljena

 

– Kćerka nije znala da je objavljen spisak i da treba prijaviti. Prijavljena je u Njemačkoj, a na CIK-u je objavljeno da uredno može glasati u Švicarskoj. Dok je prijavljivala pronašla je da je još prijavljena u Konjicu. Baš me zanima ko će glasati za SDA u ime nje, jer SDP ne radi te malverzacije – poručuje Nikšić.

 

Potpredsjednik SDP BIH Vojin Mijatović nadovezao se na priču o Nikšićevoj kćerki rekavši da u svakoj demokratiji to predstavlja ozbiljan problem.

 

– S oduševljenjem smo dočekali da je povećan broj za glasanje izvan BiH, a onda smo doživjeli šok. Najviše je prijavljenih iz Hrvatske i Srbije. Nema dileme da je ovo atak na suverenitet i integritet BiH. U Banjaluci je broj povećan sa 1.400 na skoro 3.000 – ističe Mijatović.

 

Sumnjiva Banjaluka

 

Kako navode u SDP, među onima koji žive u Banjaluci, a prijavljeni su u Srbiji su poznate osobe, doktori, medijski radnici… pa i sin pokojnog potpredsjednika SDP Slobodana Popovića.

 

 

Mijatović je rekao da se slične stvari dešavaju u Tesliću, Livnu i drugim opštinama…

 

– Pozivamo CIK da hitno produže rok za žalbe i podnesu ostavke. Očigledno nema više HDZ i SNSD u CIK i pitam javno ko sada krade – poručio je Mijatović.

 

Pozvao je Tužilaštvo, SIPA, a posebno OSA s napomenom da u Banjaluci ima oko 300 glasača za glasanje u inostranstvu s prijavom u Okučanima.

 

– Zna se da glasački listići dođu u poštu, ne napuštaju poštu, a tih ljudi nema u Okučanima. Postavlja se pitanje jesu li izboriu legitimni danas, s obzirom da SNSD, HDZ i SDA imaju već 40 hiljada glasova. Pitam ostale stranke zašto ćute svi – poručio je Mijatović.

 

Srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *