Novogodišnji koncert Banjalučke filharmonije

Kultura

Simfonijski orkestar Banjalučke filharmonije će i ove 2019. godine 14. januara tačno u podne, po osmi put izvesti svoj Novogodišnji koncert u velikoj koncertnoj dvorani Kulturnog centra Banski dvor.

 

Dirigent orkestra ove godine je stalni dirigent Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada, maestro Aleksandar Kojić, a solistkinje će biti dvije poznate banjalučke pjevačice sa sjajnim evropskim i regionalnim karijerama, gospođa Dunja Simić – sopran, poznata umjetnica evropskog renomea i zavidnim koncertnim i operskim opusom u okviru kojeg su fantastični nastupi u najpoznatijim evropskim operskim kućama, i Maja Manojlović, mlada uspješna vokalna umjetnica sa već izgrađenom regionalnom karijerom.

 

Ivan Otašević, direktor BLF kaže da je program pažljivo biran i prilagođen važnosti samog događaja.

 

-Na programu koncerta će se naći kompozicije najljepšeg novogodišnjeg repertoara, sastavljenim od djela umjetničke, popularne, ali i zabavne muzike. I ove godine na naše veliko zadovoljstvo, koncert će prenositi Javni servis RTRS na svom programu direktno, te će osim publike u sali Banskog dvora, koncert moći da prate i gledaoci pored malih ekrana širom Republike Srpske. Sa ovako koncipiranim programom koji obuhvata široku lepezu umjetničkih žanrova, kvalitetnim dirigentom i sjajnim solistkinjama, mi smo se potrudili da publici obezbjedimo, kao i svake godine, vrhunski doživljaj i jedno pravo uživanje u vrhunskoj muzici koju izvodimo sa puno entuzijazma i ogromnim motivom da se prikažemo našoj publici u što ljepšem izdanju, budući da naš Novogodišnji koncert predstavlja pravu priliku da muzikom poželimo najsrdačnije praznične želje svim ljubiteljima muzike koji nas prate-rekao je Otašević dodajući da je interes za ove koncerte odavno nadmašio kapacitet dvorane.

 

-Nažalost, kapaciteti koncertne dvorane Kulturnog centra Banski dvor nisu veliki, to je svega oko 350 sjedišta i moram da kažem da je ovaj naš tradicionalni Novogodišnji koncert po posjeti daleko premašio te kapacitete i broj zainteresovane publike koja se u ogromnom broju interesuje za ulaznice i svoje mjesto u sali. Prošle godine smo imali nevjerovatnu situaciju da su građani preuzeli besplatne ulaznice već prvog dana i to u roku od nekoliko sati distribucije i da se tom prilikom napravio red zainteresovanih građana od spoljnog ulaza u Banski dvor sve do same biletarnice. Ta zainteresovanost građana je zaista i veliko priznanje za naš rad i velika odgovornost za nas muzičare i organizatore koncerta – rekao je prvi čovjek Banjalučke filharmonije.

 

Otašević takođe ističe da je osnivanje Javne ustanove kulture iz segmenta muzičke umjetnosti u Republici Srpskoj postala stvar nužnosti ako želimo sačuvati budućnost umjetničke muzike na ovom prostoru.

 

-Sve naše profesionalne želje i ambicije koje gajimo od početka našeg rada 2010. godine, su ostale iste i generišu stvarnu i javnu potrebu za osnivanjem Javne ustanove koja bi predstavljala prvu i jedinu Javnu ustanovu kulture iz segmenta muzičke umjetnosti u Republici Srpskoj. U takvoj Javnoj ustanovi bi trebalo da budu stalno zaposleni naši sjajni muzički umjetnici iz čitave Republike, a koji nažalost u nedostatku posla traže zaposlenje u orkestrima iz regiona, te su sada neki od naših bivših članova zaposleni u orkestrima iz Sarajeva, Novog Sada, Podgorice, Beograda. Ali, i ta teška činjenica da Republika Srpska još uvek nema Filharmoniju koja je Javna ustanova, koja bi nastupala sa redovnom koncertnom sezonom i imala mogućnost da nastupi čak i kao Operski orkestar i izvodi Opere u NPRS, predstavlja snažan motiv da nastavimo da se borimo za osnivanje ovakve Javne ustanove. U takvoj situaciji nam sa istim potrebama svake godine dolaze mladi svršeni studenti naše sjajne Akademije umjetnosti Univerziteta Banjaluka, na kojoj su zaposleni kao predavači izuzetni i kvalitetni muzički umjetnici koji prenose svoja iskustva i školuju sjajne mlade muzičare, nažalost u dobrom broju slučajeva ovi mladi muzičari napuste svoj grad i svoju Republiku u nedostatku posla. I ovim koncertom i cjelokupnim našim radom, mi želimo da promenimo situaciju i doprinesemo osnivanju Filharmonije kao prve Javne ustanove iz segmenta muzičke kulture i i dalje se nadamo uspjehu – rekao je Otašević i rekao da su medijski izvještaji oko novogodišnjih koncerata stvorili određene probleme oko organizacije, ali da muzika i umjetnost moraju biti iznad dnevnih dešavanja.

 

-Budući da smo imali direktnih problema oko organizacije ovog koncerta zbog mogućeg otkaza angažmana i nedolaska dirigenta iz Novog Sada i njegovog realnog opreza zbog medijskih izvještaja o neprijatnim otkazivanjima koncerata i situacije u našem gradu, ali koji je ipak na kraju posle naših uvjeravanja odlučio da ipak dođe u Banjaluku, moram da uključim i ovu neprijatnu temu u najavu koncerta: Želim da verujem da nikome nije u interesu da prekine ili onemogući održavanje bilo kojeg koncerta, muzičko-scenskog događaja, predstave, izložbe ili bilo kojeg kulturnog javnog dešavanja. O ukusima se ne raspravlja i bez obzira što se neki izvođači ne nalaze na samom vrhu liste mojeg ili bilo čijeg muzičkog ukusa, ja kao muzičar, violinista i profesionalac, želim da stanem na stranu i u odbranu muzičkih izvođača i organizatora i uvijek ću se truditi da doprinesem da se kultura i muzika čuje i vidi u našem gradu, budući da kultura i muzika predstavljaju osnovne čovjekove potrebu da oplemeni svoju stvarnost, sadašnjost i svoj život i to bez obzira na vjersku, političku ili nacionalnu pripadnost. Zbog toga lijepo molim i apelujem na ljude koji su protiv naše muzike i protiv naše želje da poželimo našim sviranjem najljepše želje svima, da ipak poslušaju naš koncert, i da nađu snage u sebi da našu muziku prihvate. Zato izražavam dobrodošlicu svim ljudima čistog srca koji žele da slušaju i gledaju naš Novogodišnji koncert –kaže Otašević.

 

Besplatne ulaznice i prenos na RTRS

 

U organizaciji Banjalučke filharmonije besplatne ulaznice će biti distribuirane danas i sutra u terminu od 17 do 20 časova, na info pultu u prostoru Kulturnog centra Banski dvor.

 

Iz filharmonije su poručili da će za sve one koji zbog ograničenog kapaciteta Banskog dvora ne uspiju doći do svoje ulaznice, kao i svake godine do sada biti obezbeđen direktan prenos koncerta u okviru programa Javnog servisa Radio televizije Republike Srpske.

 

srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *