Đorđo Sladoje dobitnik Disove nagrade za 2019.

Kultura

Pjesnik Đorđo Sladoje iz Novog Sada dobitnik je Disove nagrade za 2019. godinu, za cjelokupno pjesničko stvaralaštvo, saopštio je danas žiri.

 

Odluku je jednoglasno donio žiri kojim je predsjedavao redovni profesor Filološkog fakulteta u Beogradu Jovan Delić, piše B92.

 

U obrazloženju se navodi da Sladoje ima do sada 22 veoma uspjele i visoko ocijenjene knjige, što ga svrstava u red “najostvarenijih savremenih srpskih pjesnika prepoznatljivog glasa, disovski gorkog, disovski strogo kritički usmjerenog na naše dane, ali i disovski odanog svojoj pjesničkoj tradiciji, jeziku, otadžbini i narodu”.

 

– Taj glas je skeptičan, obilježen iskustvom rata, izbjeglištva, poraza, osjećanja obeskorjenjenosti, nužno elegičan, protkan ironijom i gorkim humorom, dramatičan glas o dramatičnom i u dramatičnom vremenu. Vjerovatno su zato nekolike njegove knjige komponovane kao “petočinke” – kao prikrivene drame vođene prema tragičnoj katarzi – istakao je žiri.

 

Nagrađeni pjesnik je rođen 1954. godine u Klinji kod Uloga, u Gornjoj Hercegovini. Gimnaziju je završio u Sečnju, a studije sociologije u Sarajevu. Do 1992. godine radio je u Narodnoj i Univerzitetskoj biblioteci u Sarajevu. U vrijeme rata u Bosni i Hercegovini izbjegao je sa porodicom u Vrbas, gdje je radio kao sekretar Festivala poezije mladih i urednik časopisa “Trag” do 2007. godine.

 

Od 2007. godine radi kao urednik književnog programa u Kulturnom centru Novog Sada.

 

Objavio je 22 knjige poezije i priredio je “Najljepše pjesme” Rajka Petrova Noga (2002). Za svoj pjesnički rad dobio je niz najznačajnijih nagrada, a o njegovoj poeziji pisali su najistaknutiji srpski kritičari i objavljena su dva zbornika kritičkih radova.

 

srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *