“Till The End Of The World” najbolji film DukaFesta

Kultura

Sedmi Međunarodni festival studentskog filma DukaFest zatvoren je 24. novembra, u nedjelju naveče, dodjelom nagrada i projekcijom nagrađenih filmova.

 

Film “Till The End Of The World” holandske autorke Florens Bouvi proglašen je za najbolji igrani film, dok je nagradu za najbolji dokumentarni film odnio “Appalachian Holler”, njemačkog reditelja Matijasa Laveckog.

 

Ove nagrade dodijelili su Tanja Đaković, pomoćnik ministra za kulturu Republike Srpske i Sanda Dodik, dekan Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, dok je nagradu za najbolju režiju za film “Divan dan” Davida Jovanovića iz Srbije uručila Radmila Bojanić, izvršni direktor za marketing i prodaju kompanije m:tel.

 

Za najbolju montažu nagrađeno je ostvarenje “My name is Petya” Darije Binevske iz Rusije, koja je uz Anastasiju Sazikinu i montirala ovaj film, a direktor festivala Saša Karakaš nagradu je uručio Romanu Nikitinu, pomoćniku reditelja spomenutog filma. Nagradu za najbolju kameru dobio je film “I've Got Something For You Too” u režiji Poljaka Ive Kondefera, uz fotografiju Natalije Pietč, a uručio je Ivan Kolak, glavni snimatelj ATV-a.

 

Đaković je rekla je da festival je pratio strateške ciljeve Ministarstva prosvjete i kulture i pokazao da se saradnjom obrazovnih institucija i nevladinog sektora može napraviti dosta toga važnog za kulturu Republike Srpske.

 

– Konstatovali smo da Republici Srpskoj nedostaje ovakva vrsta festivala, jer studentski film pruža priliku mladim ljudima da predstave široj javnosti svoj rad. Mi raspolažemo mladim i perspektivnim kadrom, a da bi ti mladi kadrovi postali kvalitetni umjetnici, treba im pružiti priliku – navela je Đaković na zatvaranju DukaFesta.

 

Sanda Dodik je istakla da je riječ o veoma važnom festivalu, jer je filmska produkcija Republike Srpske najviše zastupljena upravo studentskim filmovima. Ona je dodala da je ovu manifestaciju karakterisala velika posjećenost građana na projekcijama, a ne isključivo studenata Akademije.

 

Uporedo sa ceremonijom uručenja nagrada, prikazane su i video-poruke nagrađenih reditelja, koji su se zahvalili organizatorima i žiriju na dobijenim priznanjima.

 

– Tokom prethodna četiri dana mogli smo pogledati filmove koji su nastajali širom planete i naravno, bilo bi nam drago da su autori svih prikazanih filmova večeras sa nama, ali to nije bilo moguće iz objektivnih razloga. Zbog toga su nagrade u ime onih koji nisu prisutni, preuzeli studenti smjera produkcije Akademije umjetnosti u Banjaluci – pojasnili su organizatori DukaFesta.

 

Takođe, festival će naboljima uručiti i simbolične novčane poklone, kao podršku autorima u daljem radu i stvaralaštvu.

 

Istog dana, u nešto ranijem terminu, održan je masterklas iz režije, čiji su predavači bili članovi žirija DukaFesta, reditelji Nemanja Ćeranić, Vladimir Tagić i Saša Hajduković.

Organizatori DukaFesta su Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i Udruženje za podsticaj i razvoj kulture i umjetnosti КROV, uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i Grada Banjaluka, dok je glavni sponzor festivala kompanija m:tel.

 

DukaFest je nastao u čast nesrećno nastradalom kolegi i prijatelju, studentu filmske i TV režije na Akademiji umjetnosti – Dušku Dukiću Duki.

 

Na sedmom DukaFestu, koji je otvoren 21. novembra, prikazano je preko 40 studentskih filmova iz svih krajeva svijeta.

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *