POMOĆ ZA LAKŠI BORAVAK PACIJENATA U KARANTINU
„Novomatic“ među kompanijama za primjer

Društvo Promo

Dva paviljona Studentskog centra „Nikola Tesla“ u Banjaluci su privremeno preinačeni u karantin za osobe oboljele od virusa korona sa banjalučke regije, a brojne društveno odgovorne kompanije, ali i pojedinci, pomažu njegov rad, kako bi taj prostor bio što uslovniji za sve koji su u njemu smješteni.

 

„Trenutno je u ovom karantinu oko 100 osoba – ta brojka varira iz dana u dan, jer jedni dolaze, a drugi odlaze. Stoga je trenutno u funkciji samo Prvi paviljon, jer, na sreću, još uvijek nema potrebe za korištenjem kapaciteta Drugog paviljona, koji je takođe preinačen za potrebe karantina“, pojašnjava Dragoslav Topić, direktor Studentskog centra „Nikola Tesla“ u Banjaluci.

 

On ističe da su brojne kompanije, institucije i organizacije pomogle da uslovi u karantinu budu što bolji, kroz različite donacije i vidove pomoći i podrške.

 

 

„Među njima je grupacija ‘Novomatic’ u Republici Srpskoj, koja je, odmah u prvim danima, donirala određena sredstva, što je svakako pomoglo da organizujemo sve ono što je potrebno za besprijekorno funkcionisanje i boravak ljudi u ovom prostoru. Zajedno sa drugim donacijama, ta sredstva služe za nabavku hrane, ali i mašina i sredstava za čiščenje, dakle sve ono što utiče na poboljšanje uslova za pacijente koji su ovdje smješteni“, pojašnjava Topić.

 

On podsjeća da su ovdje smješteni pacijenti koji su pozitivni na korona virus, ali nemaju simptome bolesti i nije im, dakle, potrebno liječenje. Pomenuti prostor je izabran za ovu najmjenu jer je trenutno prazan, a posjeduje menzu, pa je ovdje jednostavnije organizovati pripremu ishrane. Sve to obavljaju uposlenici Centra.

 

„Pripremamo tri obroka dnevno, koje pacijentima dostavljamo u jednokratnoj ambalaži. Uglavnom, u svim svakodnevnim procesima su angažovani naši uposlenici – od čišćenja, do pripreme hrane i posluživanja“, dodaje Topić.

 

 

O higijeni, odnosno dezinfekciji i odvozu infektivnog otpada, brinu profesionalci, odnosno firme koje su sertifikovane za to. Smješteni u karantinu imaju kompletan zdravstveni nadzor, a objekat osigurava policija.

 

Uz to, pacijentima je dostupna i mini-biblioteka koja broji oko 400 knjiga, a uskoro bi u svim soboma koje smješteni u karantinu koriste trebalo da se nađu i android televizori.

 

„Svakako pozivam sve društveno odogovorne kompanije da se uključe, ko koliko i na koji način može, kako bismo zajedno prevazišli ovu krizu, a ljudima koji, nažalost, određeno vrijeme moraju provesti u karantinu, kako bi se što sigurnije vratili svojim bližnjima i svakodnevnom životu, pomognemo da im ti dani proteknu što bezbolnije“, zaključio je Topić.

 

Istinito

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *