Vučić: Nastavljamo dijalog kada Priština povuče svoje protivpravne odluke

Region

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Briselu, poslije sastanka sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini i kosovskim predsjednikom Hašimom Tačijem, da će se dijalog nastaviti kad Priština povuče svoje protivpravne odluke.

– Ovdje se niko od nas neće pojaviti dok oni ne povuku protivpravne odluke – rekao je Vučić za RTS.

Upozorio je i na namjeru Prištine da formira vojsku i jedan garnizon uputi prema sjeveru, što je suprotno Briselskom sporazumu i sporazumu koji imamo sa NATO.

– Oni koji misle da će dovesti svoju vojsku na sjever Kosova – to se neće dogoditi – poručio je Vučić.

On je rekao da će odluka Prištine o dodatnom porezu od 10 odsto na robu iz Srbije ostati na snazi, da se u Evropi nisu mnogo zbog toga uzbudili, a takođe je upozorio da Evropljani namjeravaju da izbace Srbiju energetske mreže za sjever Kosova.

– Građanima Srbije želim da kažem da su teški dani u političkom smislu pred našom zemljom. Prethodnih dana dobili smo odluke prištinskih vlasti u kojima su protivpravno CEFTA sporazumu povećali porez za robu iz Srbije. Niko se nije iz Evrope naročito uzbudio, osim saopštenja Mogerini – rekao je on.

Upozorio je i na namjeru Prištine da formira vojsku i jedan garnizon uputi prema sjeveru, što je suprotno Briselskom sporazumu i sporazumu koji imamo sa NATO.

– Ono što se sutra dešava je treća stvar – Evropljani pokušavaju da nas izbace iz energetske mreže za sjever Kosova, protivpravno. U nacrtu, prijedlogu energetskog spora bilo je jasno da mora da se forimara ZSO a ona dvije mješovite kompanije na sjeveru koje bi bile prenosnik do albanskog operatera. Pošto nije formirana ZSO, krivicom Prištine, oni to sada nama hoće da otmu, da nam otmu pravo na struju, da izgubimo dalekovode ka Makedoniji, Albaniji, Crnoj Gori – rekao je Vučić.

Žele da nas izbace, protivpravno, ne uvažavajući naše argumente, upozorava Vučić i dodaje da će ta odluka biti u ponedjeljak.

Kako je rekao, protiv nas su se izjasnili Njemačka, Francuska, Italija, Švajcarska, Belgija, Luksmeburg, Hrvatska, Holandija …Za nas su Španija, Slovačka, BiH.

“Borimo se koliko možemo, ali šanse su male”, rekao je on.

Inače, Mogerini je prethodno imala odvojene bilateralne sastanke sa Vučićem i Tačijem. Ovo je prvi sastanak Vučića i Tačija poslije dva i po mjeseca od kako je zastao dijalog Beograda i Prištine, a održava se u vrijeme kada su privremene prištinske institucije odlučile da za 10 odsto povećaju porez na robu iz centralne Srbije.

Predsjednik Vučić je ranije danas u Helsinkiju, pred odlazak u Brisel, istakao da o odnosima sa Prištinom, oni koji razmišljaju o pokazivanju mišića, treba da razmisle o cijeni koju bi trebalo da platimo.

– Ja ne želim da podlegnem ličnim ocjenama iako nije ni malo ni prijatno ni lijepo da razgovaram sa Tačijem, niti sa bilo kim od njih. Ali, kao što sam u više navrata rekao, bolje je 100 godina pregovarati nego jedan dan ratovati – naveo je Vučić.

On je kazao da mi volimo s vremena na vrijeme da razmišljamo o pokazivanju mišića, a zaboravljamo na cijenu koju bi trebalo da platimo.

– Koliko je suviše važan (mir) da sve drugo nije za porediti s tim. Ljudi koji bi da pokazuju mišiće moraju dobro da znaju podatke, sve dobro razmiju da bi onda mogli svojim emocijama da daju oduška. Ja nemam pravo na to i moram da se ponašam mnogo odgovornije od svih drugih u regionu, a to prepoznaju u međunarodnoj zajednici – naglasio je Vučić.

Srpskainfo.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *