Protesti Srba u Kosovskoj Mitrovici

Region

Mirni protest Srba sa sjevera Kosova zbog diskriminatorske odluke Prištine o uvođenju takse od 100 odsto na robu iz Srbije počeo je u Kosovskoj Mitrovici.

Protest se održava ispred kancelarije Evropske unije i Euleksa u sjevernom dijelu grada.

Građani nose transparetne: “Hoćemo mir, a ne ratove”,”Ne izgladnjujete našu decu”, ”

EU otvori oči”, “Stop nasilju Prištine”, “Imamo pravo na hleb” i druge.

Uoči protesta gradonačelnici četiri opštine sa srpskom većinom podnijeli su ostavke, a Skupštine opština donele deklaraciju kojom se, do ukidanja odluke Prištine, obustavlja rad organa lokalne samouprave.

Naime, gradonačelnici Zubinog Potoka, sjeverne Kosovske Mitrovice, Zvečana i Leposavića podnijeli su ostavke na funkciju zbog diskriminatorskih odluka prištinskih vlasti i ugrožavanja prava Srba na Kosmetu, izjavio je predsjednik Srpske liste Goran Rakić.

Odluka o podnošenju ostavke na funkciju gradonačelnika donesena je jutros na sjednici kriznog štaba održanoj u sjevernoj Kosovskoj Mitrovici.

Rakić je najavio da će ostavke podnijeti i gradonačelnici ostalih šest opština sa većinskim srpskim stanovništvom.

– Odluka o podnošenju ostavki uslijedila je kao odgovor na diskriminatorsku odluku prištinskih vlasti da uvedu stoprocentnu carinsku stopu na robu iz centralne Srbije i BiH – rekao je Rakić novinarima.

– Od danas smo mi obični građani koji se bore za zaštitu demokratskih prava – poručio je Rakić.

Rakić je rekao da ostavku podnosi zbog takse od 100 odsto poslije koje djeca na Kosovu neće imati hranu i uslove za normalan život, zbog upada ROSU i pokušaja ubistva potpredsjednika Srpske liste Milana Radoičića.

Skupština opština Mitrovica donijela i je Deklaraciju o prekidu komunikacije sa prištinskim vlastima.

Nova hapšenja

Kosovska policija saopštila ja da je uhapsila petoro Srba koji su osumnjičeni za zloupotrebu službenog položaja i službenih ovlašćenja. U saopštenju se navodi da je do hapšenja došlo nakon višemjesečne istrage Odeljenja za borbu protiv korupcije. Uhapšeni su službenici Ministarstva za infrastrukturu.

Policija je uhapsila četiri muškarca: P.N. (1962), B.D. (1974), B.K. (1980) i M.B. (1962). Za još jednim osumnjičenim se traga.

KFOR raspoređuje snage na putevima

KFOR saopštio je danas da će “narednih dana izvesti neke vježbe na sjeveru Kosova”.

To je objavljeno na zvaničnoj stranici KFOR na Fejsbuku.

– Trupe KFOR će krenuti i rasporediti se duž glavnih puteva u skladu sa mandatom po Rezoluciji 1244 Saveta bezbjednosti UN. Ovo je normalna aktivnost, koja nema veze sa bilo kakvom posebnom prijetnjom ili zabrinutošću. Situacija je pod kontrolom i KFOR nastavlja sa zaštitom svih građana na Kosovu, kao što je to radio od 1999. Godine – piše u postu KFOR na ovoj društvenoj mreži.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *