Povlačenje nelegalnih odluka Prištine uslov za dijalog

Region

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić predočio je predsjedniku Evropskog savjeta Donaldu Tusku da Srbija čvrsto podržava dijalog o normalizaciji odnosa sa Prištinom, ali da je jedini način da se razgovori nastave da Priština povuče protivpravne i nerazumne odluke.

Vučić je na sastanku sa Tuskom u Briselu istakao da je Srbija posvećena unapređenju regionalne saradnje, za šta je preduslov strogo poštovanje zaključenih sporazuma i dogovorenih okvira saradnje od svih učesnica u regionu, saopšteno je iz pres-službe predsjednika Srbije.

“Jedini način da se stvore uslovi u kojima bi dalji nastavak razgovora bio moguć jeste da Priština povuče protivpravne i krajnje nerazumne odluke”, istakao je Vučić.

On je ukazao da su razgovori jedini način rješavanja otvorenih pitanja i očuvanja regionalne stabilnosti.

Međutim, kako je naglasio Vučić, dalje razgovore onemogućavaju odluke Prištine o drastičnom povećanju taksi za 100 odsto, suprotno sporazumu CEFTA, kao i pokušaj otimanja elektroenergetskog sistema.

Prema njegovim riječima, razgovor onemogućava i usvajanje zakona kojima se omogućava transformacija takozvanih Kosovskih bezbjednosnih snaga u takozvanu vojsku Kosova, protivno Rezoluciji 1244 Savjeta bezbjednosti UN, Briselskom sporazumu, stavu srpske zajednice na Kosovu i Metohiji, ali i pravnim propisima samoproglašenog Kosova.

Kako se navodi u saopštenju, Tusk je pozdravio razumne poteze Srbije u odnosima sa Prištinom.

Sastanku Vučića i Tuska prisustvovala je i premijer Srbije Ana Brnabić.

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *