Kolinda u 2018. godini nizala afere, krala tuđe uspjehe i navijala

Region

Velike afere kojima se ne nazire kraj, diplomatski ratovi, sportsko navijanje i krađa tuđih uspjeha, potezi su predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović po kojima ćemo pamtiti 2018. godinu. To je, definitivno, bila njena godina.

”Bye, bye, Kolinda”

Ako se po jutru dan poznaje, onda se može reći da se po siječnju prepoznaje godina. Naime, predsjednica je odmah početkom siječnja počela navijački. Bila je na rukometnoj utakmici Hrvatske i Norveške na otvaranju Europskog prvenstva, a pobjedu naših rukometaša pratila je u društvu izbornika nogometne reprezentacije Zlatka Dalića te u dresu s brojem 10. Glavni trenutak bio je kada je kamera uhvatila Jakova i Kolindu, a oni su razmijenili poljubac pred prepunom Spaladium Arenom, na oduševljenje 12.000 gledatelja.

Dok je predsjednica publiku oduševljavala na tribinama, u političkom ringu nizala je gaf za gafom, od toga da je promijenila termin službenog dolaska u Sarajevo, što nikome nije javila, do izjave kako izraz ”zapadni Balkan” stvara negativne konotacije i donosi odbojnost ili agitiranja za HDZ-ovog kandidata na izborima u BiH. U siječnju će i službeno pozvati srpskog predsjednika Aleksandra Vučića što njeni glasači neće honorirati.

“Bye, bye, Kolinda”, stajalo je na naslovnici Hrvatskog tjednika, u kojem se rigidna desnica oprostila s predsjednicom za koju je glasala i koju je podupirala.

Dodvoravanje ustašama zbog Vučića

“Ne možete se Vi toliko odreći hrvatskog naroda koliko se hrvatski narod može odreći Vas!”, zaključio je Ivica Marijačić, notorni glavni urednik Hrvatskog tjednika, koji je u jednom trenutku predsjednicu nazvao “iskompleksiranom provincijalkom”.

“Oprostite, ne razumijem. Što je to ‘Bye, bye, Kolinda’?”, pitala se Kolinda kada je od nje zatražen komentar. Za vrijeme posjeta Vučića održani su i prosvjedi, a predsjednica je tada “pljunula” na one koji su je preko šatora u Savskoj doveli na vlast.

“Ne smijemo dopustiti da nam pojedinci s rubova političkog spektra diktiraju politiku. Politiku, međudržavne odnose, trebamo diktirati mi državnici i ogromna većina naših građana koja podržava posjet predsjednika Vučića Hrvatskoj”, istaknula je predsjednica.

No bilo kako bilo, posjet Vučića pokazao se kao teška diplomatska katastrofa. Ni jedno bitno pitanje nije riješeno, a odnosi između Srbije i Hrvatske sljedećih će se mjeseci dodatno ohladiti. Štoviše, nakon posjeta Vučića počeo je pravi mali diplomatski rat Beograda i Zagreba. A predsjednica je u tom ratu fino dolijevala ulje na vatru usput se dodvoravajući radikalima kako bi ostali njeni glasači.

“Nakon Drugog svjetskog rata mnogi su Hrvati u Argentini pronašli slobodu u kojoj su mogli svjedočiti svoje domoljublje i isticati opravdane zahtjeve za slobodom hrvatskoga naroda”, izjavila je predsjednica prigodom posjeta Buenos Airesu gdje je ustaše proglasila domoljubima i herojima. Prije toga stigla je uveličati promociju knjige o Zvonku Bušiću, osuđenom teroristu koji je oteo putnički zrakoplov i postavio bombu koja je ubila njujorškog policajca.

Sada znamo i što radi za svoj dobar izgled

Predsjednica nam je ove godine otkrila i tajnu svog dobrog izgleda.

“Nafljaskam ujutro malo tekućeg pudera i šminke i onda to izdrži cijeli dan”, otkrila nam je u ožujku ove godine, a kasnije je otkrila i kako voli narodnjake. Bila je to godina priznanja. Prvo će priznati kako nikada neće izmjestiti svoj ured iz Pantovčaka kazavši kako nije mogla zamisliti da država ne može osigurati zamjenski odgovarajući objekt za Ured predsjednice. Kasnije će još jedno njeno priznanje doći na tapetu i to ono da ćemo biti među najrazvijenijima u Europi. Za to je rekla kako nije mislila da će se dogoditi u njenom mandatu.

Zapravo, predizborna kampanja Kolinde Grabar-Kitarović cijelu se prošlu godinu vodila pod egidom “izmještanja Ureda predsjednice”, koja je poprimila tragikomične razmjere. Od onih da predsjednica ne noći u privremenim uredima pa do napada na vladu jer ne čini ništa po pitanju demografije i napada na medije da ljudi iz Hrvatske bježe jer se piše o aferama.

Uzlet u Rusiji

No sredina godine i Svjetsko nogometno prvenstvo donijet će joj nevjerojatnu popularnost, od ulaska u svlačionicu nogometaša i guranja u svečanoj loži pa do cirkusa na kiši tijekom završne ceremonije prvenstva u Rusiji. Kolinda je tako šou ukrala na dodjeli medalja na Svjetskom prvenstvu, kada je osim hrvatskih i francuskih reprezentativaca izljubila i pobjednički pehar koji pripada Francuzima. Na koncu, Kolinda je upala i u Paninijev album sa sličicama. Gurnula je glavu kada se Modrić slikao za Paninijev album pa se i ona našla na sličici. No to je bio tek početak guranja i krađe tuđih uspjeha.

U kolovozu ove godine je pozirala s medaljom namijenjenom pobjednicima Maratona lađa na Neretvi. Melania i Donald Trump u rujnu su pozirali s čelnicima svih država, pa tako i s Kolindom, no dok su ostali predsjednici jednostavno stali uz Trumpove, Kolinda se nekako uspjela naći između njih.

Pljačka tuđih uspjeha

Nakon hrvatskog osvajanja Davis Cupa, kamera ju je snimila kako maše zastavom i grli igrače, a nije mogla propustiti priliku ni da se fotografira s peharom. Pojavila su se i nagađanja da se u publici pomaknula 15 metara nalijevo kako bi upala u kadar. Naravno, predsjednica je tenisačima na finalu Davis Cupa ušla i u svlačionicu, baš kao što je to radila i nogometašima na Svjetskom prvenstvu. Kasnije će za tenisače organizirati dernek na Pantovčaku, a predsjednica će s Ivanom Dodigom pjevati pjesme M.P. Thompsona.

Kad se pojavila na otvorenju jedne manifestacije u Vodnjanu, svoju je popularnost odlučila demonstrirati tako da je djeci podijelila hrpu svojih fotografija, a zatim im se na njih i potpisala.

No u jesen ove godine počet će se kotrljati afera koja je ozbiljno pokucala na vrata Pantovčaka. Bila je to afera SMS, kojoj se do danas ne nazire kraj. Na jesen je uhićen informatičar Franjo Varga kojeg USKOK tereti za izradu lažnih SMS-ova, a uhićen je i Blaž Curić koji ga je pokušao upozoriti da će biti uhićen. Vargin istražni iskaz otkrio je kako je bilo suradnje s bivšim predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom, drugim čovjekom HDZ-a Milijanom Brkićem te bivšim savjetnikom predsjednice Republike Vladom Galićem. On je u studenom podnio ostavku “iz moralnih i etičkih razloga”.

Počelo je izlaziti i ime drugog savjetnika predsjednice, Mate Radeljića, koji će u dramatičnom priopćenju otkriti kako mu je SOA prijetila da bi ga mogao pregaziti automobil ako bude govorio loše o predsjednici.

O kakvom se košmaru radi dovoljno podsjeća priopćenje iz Ureda predsjednice u kojem se kategorički odbacuje konstrukcija o “navodnoj umiješanosti predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u navodno rušenje Vlade Andreja Plenkovića”.

U svakom slučaju, bila je ovo bogata godina za Kolindu Grabar-Kitarović, koju čeka neizvjesna utrka za ostanak na mjestu predsjednice Republike. Na ovaj ili onaj način, ova je godina bila njena.

Best of Kolinda

“Nafljaskam ujutro malo tekućeg pudera i šminke i onda to izdrži cijeli dan”, predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović. (ožujak)

“Desetljećima je nama Hrvatima bilo zabranjeno da imenujemo svoje porijeklo. Umjesto da kažemo: ‘Ja sam Hrvat’, morali smo reći: ‘Ja sam iz Hrvatske'”, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. (rujan)

“Odrasla sam u komunizmu, i nisam htjela ništa drugo nego da izađem iz toga. Htjela sam biti slobodna. Htjela sam imati mogućnost u dućanu birati između raznih vrsta jogurta, i da ne moram vlastima priopćavati koliko ću kruha trebati idućeg tjedna”, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. (rujan)

“Ne znam hoću li imati novca da odem na utakmicu protiv Engleske”, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović o odlasku na utakmicu hrvatske reprezentacije.

“Krivo ste me shvatili. Nisam mislila da će to biti u mom mandatu”, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović o obećanju u izbornoj noći da će Hrvatska po bogatstvu biti na vrhu Europske unije. (studeni)

“Je Padelarić, ma j’ mojá i najlipša i najboja na svitu!”, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović o psu kojeg je udomila na Pantovčaku. (listopad)

“Nije se dobro koncentrirati na afere, to tjera ljude iz zemlje”, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. (listopad)

“Nema tko me nije prepoznao u Americi”, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. (rujan)

“Način na koji je Vaš čitatelj iskazao svoje nezadovoljstvo tekstom kojeg ste objavili svakako nije primjeren” predsjednica Kolinda Grabar Kitarović o čovjeku koji je napisao da novinare Indexa treba ubijati.

“Nisam nikad čula sporne pjesme gospodina Thompsona”, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. (srpanj)

“Svlačionica je jedino mjesto gdje možete vidjeti igrače”, predsjednica Hrvatske o upadu u svlačionicu Vatrenih tijekom SP-a. (srpanj)

“Najveća mana Europske unije je sloboda kretanja”, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. (lipanj)

“Odakle vam da je Mamić moj prijatelj?”, Kolinda Grabar-Kitarović u odgovoru novinarima. (svibanj)

“Neka savjetnici vrate novac”, predsjednica Hrvatske o Aferi Hotmail. (svibanj)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Index.hr

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *