Makedonija zvanično uvodi novo ime: Republika Sjeverna Makedonija

Društvo Region

U Ustavu termin “Republika Makedonija” mijenja se terminom “Republika Sjeverna Makedonija”, dok se “Makedonija” mijenja sa “Sjeverna Makedonija”.

Odluku je potpisao predsjednik Sobranja Talat Džaferi, a premijer Zoran Zaev rekao je da za tu odluku nije potreban potpis predsjednika Đorđa Ivanova, koji se, inače, protivio ustavnim promjenama.

Amandmanom 34 se potvrđuje da Republika poštuje suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost susjednih država, javio je Tanjug.

U skladu s ustavnim promjenama, državljanstvo je makedonsko/građanin Republike Sjeverne Makedonije.

U ličnim dokumentima i putnim ispravama državljanstvo se piše na makedonskom jeziku, dok za građane čiji je službeni jezik neki drugi, pisaće se na makedonskom jeziku i na jeziku te manjinske grupe.

Dokumenti koji su u međunarodnoj upotrebi trebaju se usuglasiti u roku od pet godina, dok će se dokumenti koji se koriste isključivo za unutrašnje potrebe prilagođavati postepeno i taj će proces biti usklađen s procesom otvaranja pregovora zemlje s Evropskom unijom.

Makedonija je proteklog petka dvotrećinskom većinom poslanika u Sobranju usvojila odluku o promjeni imena u Republiku Sjevernu Makedoniju, što je proizašlo kao obveza iz Prespanskog sporazuma s Grčkom.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *