Vučić sa Pahorom: Ostajemo na evropskom putu

Region

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je povodom sumnji slovenačkog ministra vanjskih poslova Mire Cerara o evropskoj orijentaciji Beograda, da Srbija svakako ostaje na svom evropskom putu, ali i da čuva dobre odnose sa Rusijom. Slovenački predsjednik, Borut Pahor je rekao da Slovenija podržava ambicije Srbije da postane članica Unije.

 

Vučić je izjavio da je u posljednjih deset godina trgovinska razmena Srbije i Slovenije porasla sa 571 milion na 1,3 milijarde eura, što pokazuje da su odnosi dvije zemlje znatno bolji.

 

Vučić je naveo da Srbija Sloveniju doživljava kao iskrenog prijatelja.

 

“Gradimo dobre odnose međusobnog uvažavanja i prijateljstva i verujem da ti odnosi mogu da budu još bolji”, rekao je Vučić novinarima nakon sastanka sa slovenačkim predsjednikom, Borutom Pahorom u Beogradu.

 

On je, takođe, podsjetio da je prilikom ranije posjete Pahora Srbiji u privrednoj delegaciji bilo oko 50 ljudi, a da se danas na Poslovnom forumu Srbije i Slovenije očekuje oko 500 ljudi, što pokazuje da raste i broj slovenačkih investicija u Srbiji i obrnuto.

 

Vučić je rekao da je veoma zahvalan Pahoru na agažovanju u procesu Brdo Brioni, jer to doprinosi stabilizaciji prilika u čitavom regionu.

 

“Razgovarali smo o evropskom putu Srbije. Imamo podršku Slovenije i želimo da se taj put ubrza. Ima tu mnogo toga ‘kako i zašto’, ali ključno pitanje je odnos Beograda i Prištine, i o tome smo pričali. Ja verujem da ćemo imati podršku Slovenije ako dođe do pronalaženje mogućeg rešenja koje će garantovati sigurnu budućnost i mir. Ako dođemo do toga, a sada smo daleko, nakon uvođenja necivilizacijskih taksi na robu iz Srbije”, rekao je Vučić.

 

On je izrazio nadu da će glas Slovenije da bude još snažniji u Briselu i naveo da će Srbija učiniti sve da se ojačaju ne samo trgovinske, nego i kulturne i sportske veze dvije zemlje.

 

“Hvala na podstreku koju pružate na evropskom putu Srbije. Nadam se da ćemo dodatno motivisati poslovne ljude da se bore za budućnost Srbije i Slovenije”, rekao je on.

 

Pahor je izjavio da Slovenija podržava ambicije Srbije da postane članica Evropske unije.

 

“Prije 10 godina kada se o Srbiji govorilo u Evropskom savetu, ja sam rekao da ona treba što prije da uđe u Evropsku uniju. Srbija ima našu podršku i bilo mi je važno da od Vučića opet čujem njegov stav i stav države o rješavanju pitanja u pregovorima”, rekao je on.

 

Pahor je dodao da se to odnosi prije svega na dijalog Beograda i Prištine i da “kao prijatelj Srbije podržava dijalog jer on nema alternativu”.

 

“Ne znam kad i kako će se završiti, to zavisi od dvije strane, ali Slovenija nudi pomoć. O tome ćemo razgovarati na samitu Brdo Brioni u Tirani”, rekao je.

 

Pahor je rekao da između Slovenije i Srbije postoje različiti pogledi na neka pitanja, ali da njegova današnja posjeta ima za cilj učvršćivanje povjerenja i odnosa na svim planovima.

 

Na pitanje o korekciji granica kao mogućem rješenju za Kosovo Pahor je rekao da ne isključuje takvu mogućnost ali da takvo eventualno rješenje “ne bi smjelo da donese kolateralnu štetu drugima državama u regionu”.

 

“Ja to ne bih odbacio, ali bih bio jako oprezan”, rekao je Pahor.

 

Pahor je rekao da ne misli da je zbog protesta koji se održavaju Srbija u političkoj krizi i da ne želi da se miješa u unutrašnja pitanja zemlje.

 

“Mi shvatamo neke demokratske procese u Srbiji, ali Slovenija ne želi da se miješa u unutrašnja pitanja. Srbija nije u krizi, nema blokade institucija”, rekao je.

 

Upitan da li će Srbi u Sloveniji dobiti status manjine Pahor je rekao da će Slovenija “i dalje činiti sve što je u njenoj moći da državljani Slovenije srpske nacionalnosti imaju mogućnost da sačuvaju identitet”.

 

“Slovenija je otadžbina dovoljno velika za sve”, rekao je.

 

Pahor je ocijenio da su Slovenija i Srbija “uz veliku toleranciju obje strane ali s vizijom uspostavljanja čvrstog prijateljstva, napravile korake koji su doveli do uzorne saradnje i iskrenog prijateljstva”.

 

On je rekao i da zemlje regiona same moraju da rješavaju otvorena pitanja.

 

“Može biti zamršeno, ali imamo dva puta: da se pouzdamo da će velike sile da urede ta pitanja, a ja mislim da zavisi od nas kako ćemo rješiti bilateralna i multilateralna pitanja. Mi kao odgovorni lideri moramo biti svijesni kakva je naša uloga u pomirenju i rješavanju bilateralnih pitanja”, rekao je.

 

Govoreći o ekonomskoj saradnji Pahor je naveo da ona “dobro napreduje”, da obim trgovinske razmjene raste i da su Srbija i Slovenija, jedna za drugu važni investitori.

 

Vučić izjavio je danas, povodom sumnji slovenačkog ministra vanjskih poslova, Mira Cerara o evropskoj orijentaciji Beograda, da Srbija svakako ostaje na svom evropskom putu, ali i da čuva dobre odnose sa Rusijom i da će to nastaviti da radi.

 

“Ja tako odgovaram vama iz Evropske unije, isto kao i što kažem (ruskom predsedniku) Vladimiru Putinu i u Americi. Srbija nema dve politike nego jednu, politiku srpskih interesa i srpske stolice. Ali politiku Srbije ne vodi niko sa strane, pa ni Cerar. Ali znam da je on naš prijatelj i da to nije stvarno mislio. To mu se nešto tog jutra dogodilo”, rekao je Vučić nakon susreta sa slovenačkim predsjednikom Borutom Pahorom.

 

Vučić je rekao da nije mogao da vjeruje da je “naš prijatelj” Cerar to pričao oko evropskog puta Srbije i da je morao da “trlja oči” da bi se uvjerio da je dobro pročitao njegovu izjavu.

 

Cerar je prošle nedjelje rekao da posjlednja dešavanja u Srbiji postavljaju pitanje da li je Beograd još na evropskom putu i da bi Srbija trebalo da se izjasni o svom stavu o evropskoj orijentaciji. On smatra da Beograd treba da razjasni odnose sa Rusijom, nakon nedavne posjete Putina, kao i kada je riječ o protestima opozicije u Beogradu.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *