U Hrvatskoj od posljedica gripa umrlo 35 osoba

Region

Broj umrlih od gripe u Hrvatskoj svaki je dan sve veći te je zbog komplikacija od tog virusa dosad život izgubilo čak 35 osoba.

 

– Teško je procijeniti koliko će gripa trajati, ali prema iskustvima, uglavnom potraje do Uskrsa. Intenzitet je i dalje velik, veći nego što smo dosad vidjeli, i ima puno komplikacija i hospitalizacija – kaže Vladimir Draženović, virusolog iz Nacionalnog centra za influencu pri HZJZ-u.

 

Dosad je ukupno 1.938 slučajeva oboljenja koja su dokazana laboratorijskim pretragama u Zavodu za javno zdravstvo. Intenzitet je velik, odnosno 60 odsto svih pristiglih uzoraka krvi bilo je pozitivno na virus gripe, i to u najvećem slučaju, tj. 97 odsto gripe A, od čega je, pak, 95 odsto pandemijski tip, tzv. svinjska gripa.

 

– Samo prošle i pretprošle sedmice laboratorijski smo dokazali 157 oboljenja. Što se smrtnih ishoda tiče, u Zavod je stiglo 35 prijava, što je, nažalost, rekordan broj, pogotovo kada gledamo da smo tek na polovici sezone epidemije gripe – kaže Draženović.

 

Broj umrlih je zasigurno bitno veći, no često se kao uzrok smrti uzima komplikacija koja je nastala zbog gripe. Primjer, ako je neko imao gripu i poslije dobio infarkt, reći će se da je uzrok srčani zastoj.

 

Što se tiče prijava oboljelih, broj rapidno raste i posljednji podaci od prije sedam dana govore o više od 17 hiljada, no realno se uvijek taj broj množi s četiri jer ne odlaze svi oboljeli kod doktora, a svi ljekari ne prijavljuju oboljele.

 

Hrvatski zavod za javno zdravstvo i dalje poziva na vakcinaciju kao najbolju zaštitu od bolesti.

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *