Ostavka će biti jedini izlaz za Đukanovića

Region

Ekonomski analitičar i bivši poslanik Mladen Bojanić ocijenio je da su aktuelnom predsjedniku Crne Gore Milu Đukanoviću odbrojani politički dani, dodajući da lider DPS-a treba da podnese ostavku.

 

Bojanić, koji je bio predsjednički kandidat većeg dijela opozicije, kazao je u intervjuu za portal IN4S da drastično opada broj onih koji su spremni da ćute o nezakonitostima Đukanovića.

 

– Očekujem još dokaza, pritisak javnosti će rasti iz dana u dan, a kada to preraste u masovan građanski otpor korupciji i kriminalu, Đukanović će postati teret, prvo za međunarodne partnere, a na kraju i za sami DPS. Ostaće sam i ostavka će mu biti jedini izlaz. Koliko će to trajati, zavisi od mnogo faktora, ali sam siguran da neće zaključiti ovu godinu na aktuelnoj funkciji, istakao je Bojanić.

 

Da li smatrate da aktuelni predsjednik Crne Gore Milo Đukanović treba da podnese ostavku na tu funkciju, nakon svih afera i skandala koji se vežu uz njegovo ime?

 

-Da, naravno. Mnogo je afera koje Đukanovića ne prepuručuju da obavlja bilo koju državnu funkciju, a kamoli predsjednika države. Ove poslednje afere su posebne, jer je prvi put suočen sa dokazima koji dolaze iz njegovog najbližeg okruženja. Svjedoci smo njegovog nesnalaženja, odnosno totalne pogubljenosti, u ovoj za njega novoj situaciji. Svakim njegovim ili demantijem njegovih saradnika potvrđuju se prethodno iznesene optužbe.

 

Zato vjerujem, a znam da to sada izgleda veoma naivno, da će uslijediti njegova ostavka. Očekujem još dokaza, pritisak javnosti će rasti iz dana u dan, a kada to preraste u masovan građanski otpor korupciji i kriminalu, Đukanović će postati teret, prvo za međunarodne partnere, a na kraju i za sami DPS. Ostaće sam i ostavka će mu biti jedini izlaz. Koliko će to trajati, zavisi od mnogo faktora, ali sam siguran da neće zaključiti ovu godinu na aktuelnoj funkciji. Naravno, neće Đukanović to čekati skrštenih ruku tako da nas očekuje buran političko-medijski rasplet.

 

Upozoravali ste da „ne smijemo dati Crnu Goru u ruke pokrovitelja kriminala“. Kolika Vam je satisfakcija što sada mnogi dolaze na te Vaše riječi?

 

-Nisam jedini koji je upozoravao sta nas čeka ako se nastavi Đukanovićevo vladanje. Svi su to jasno vidjeli, ali se mnogi nisu usuđivali ili su se iz raznih razloga ustručavali da to javno kažu. A “zlo samo treba ćutanje većine”. Ovih dana drastično opada broj onih koji su spremni da ćute. I to mi daje za pravo da kažem da su Đukanoviću odbrojani politički dani.

 

 

Da li su Crnoj Gori potrebni vanredni parlamentarni i predsjednički izbori ili aktuelna vlast ima legitimitet da mandat izgura do kraja?

 

-Crnoj Gori su odavno potrebni fer i slobodni izbori na svim nivoima. Ako do sada nije bilo dovoljno jasnih dokaza o mnogostrukim zloupotrebama, evo sad postoje. Naravno, zaludu svi dokazi ako imamo zarobljene institucije koje treba da obezbijede fer uslove.

Kako, nakon svega što smo vidjeli ili doživjeli, očekivati od ASK, DIK-a, Tužilaštva i, na kraju, Ustavnog suda da spriječe očigledne zloupotrebe izbornog procesa. Moraće se naći model kojim će se zaustaviti ove institucije u obezbjeđivanju nedostižne “institucionalne prednosti” za DPS i njegove satelite.

 

Jedan ste od prvih koji je u parlamentu pokrenuo pitanje kako je Đukanović stekao prvi milion. Vrijeme je pokazalo da je aktuelni šef države lagao. Može li Crna Gora ići naprijed sa takvim moralnim sistemom vrijednosti?

 

-Meni je i tada sve bilo jasno, međutim, nisam imao konkretne materijalne dokaze. Dokumenta koja imamo prilike da vidimo ovih dana pomoći će svakome da sam donese zaključak ko je, a ko nije, toga dana u Skupštini Crne Gore govorio istinu. Vjerujem da danas svi shvataju zašto je Đukanović bio onako nervozan. Naravno da sa takvim sistemom vrijednosti nijedno društvo, pa ni Crna Gora, ne može naprijed. Mislim da niko ne treba dodatno pojašnjenje.

 

Koliko je potrebno afera da bi se promijenila svijest građana Crne Gore ili su se korupcija i kriminal toliko odomaćili da su postali nezamjenjivi dio crnogorske zbilje?

 

-Mislim da nije problem u broju ili veličini afera, problem vidim u nespremnosti mnogih građana da priznaju sami sebi da se ovo dešava. Mnogi, zbog svojih ličnih, svejedno da li krupnih ili sitnih, interesa ili iracionalnih strahova za ličnu egzistenciju, ne žele da se suoče sa činjenicama. Radije biraju da zatvore oči dok sve ne prođe. A onda će, zavisno od razvoja situacije, ponovo podržavati vlast ko god je činio. Priznajem, nije lako otrgnuti se od hobotnice koja davi ovo društvo bezmalo tri decenije. Ali kao i svemu, i tome mora doći kraj. Iskreno se nadam da nećemo još dugo čekati.

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *