Protest novinara u Zagrebu: Oteli ste medije, novinarstvo ne damo!

Aktuelno Region

U Zagrebu se održava protest novinara pod sloganom “Oteli ste medije, novinarstvo ne damo!”, u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva (HND). Osim hrvatskih novinara i novinarki u protestima učestvuju i kolege iz Srbije, BiH, Crne Gore, Slovenije, kao i brojne osobe iz javnog i političkog života.

 

– Dosta je bilo progona novinara i novinarstva kao javne profesije. Vlada se ponaša ignorantski, a ignorisanje nije rješavanje problema. Vlada uništava novinarstvo. Ovim protestom naša akcija se ne završava, nastaviće se iduće sedmice. Ne može nas nitko uništiti tužbama koliko mi možemo pričati. Dosta je terora protiv novinara, novinarki i medija. Za ilustraciju protiv novinarki i novinara vodi se 1163 sudska procesa, a HRT kao javni mediji vodi križarski rat protiv svojih novinara, rekao je predsjednik HND-a Hrvoje Zovko na početku protesta, prenosi Večernji list.

 

Mnoštvo okupljenih novinarki i novinara, glavnih urednika medija kao i onih iz područja javnog života krenuli su prema Ministarstvu kulture.

 

Prosvjed novinara ispred HND-a

Gepostet von Tportal.hr am Samstag, 2. März 2019

 

– Oteli ste medije, novinarstvo ne damo. Sutra nećete ništa znati ako nema novinarstva. Mi nismo ni PR-ovci, ni influenseri, ni kontent menadžeri, mi smo novinari. Novinarstvo, a ne PR. Oteli ste medije, mikrofon vam ne damo. S čijim nas novcem tužite. Sloboda pisanoj riječi, mislim – dakle protestiram. U katedrali duha fali propuha….”, samo je dio transparenata koje okupljeni nose.

Ispred zgrade zagrebačkog Sveučilišta predsjednik HND-a Hrvoje Zovko obratio se okupljenima.

 

– Na trenutak smo zastali pred još jednom institucijom koja se plaća novcem građana RH, kako bi poručili: pretvorili ste se u goniče hrvatskih novinara i novinarki hrvatskih medija i hrvatskih studenata zato poručujemo rektoru Damiru Borasu i njegovoj ekipi da ste ovdje da služite građanima Hrvatske, a nas novinare ne možete toliko tužiti koliko mi možemo govoriti, rekao je Zovko.

 

 

Okupljeni su pljeskom i zviždukom pozdravili Zovkove riječi. Povorka je potom krenula kroz centar grada prema Markovom trgu gdje će čelništvo HND-a premijeru Plenkoviću i Vladi uručiti osam novinarskih zahtjeva.

 

U HND-u su, uoči protesta, potvrdili da su obavijestili Vladu i premijera Andreja Plenkovića da će im uručiti osam zahtjeva protiv cenzure među kojima su zahtjevi da se prekine zlouporaba sudskih tužbi, zahtjevi za zakonsku zaštitu novinara koji upozoravaju na pritiske kojima su izloženi, depolitizicija Vijeća za elektroničke medije, ali i razrješenje vodstva Hrvatske radiotelevizije i hitne izmjene Zakona o HRT-u.

 

 

Osim toga, u HND-ovim zahtjevima su i osiguranje provođenja Zakona o medijima i statuta medija, onemogućavanje lokalnim šerifima da uzurpiraju medije, pronalaženje i procesuiranje napadača na novinare te uvođenje javne podrške za kvalitetno novinarstvo.

 

– Novinari izlaze na ulicu pritisnuti golemim brojem sudskih tužbi protiv novinara i medija kojih je u ovom času više od 1160, političkim pritiscima i pritiscima oglašivača, prijetnjama novinarima, ugrožavanjem profesionalnih prava i standarda, nepoštivanjem medijskih zakona i izostankom ozbiljne medijske politike, ističu u HND-u.

 

Prosvjed novinara

Gepostet von Večernji list am Samstag, 2. März 2019

 

U protestnoj koloni su i predstavnici novinarskih organizacija iz BiH i Srbije.

 

– Došli smo danas u Zagreb kako bismo podržali svoje kolege iz Hrvatske jer dijelimo isti represivni prostor usmjeren protiv slobode izražavanja i novinarstva. Mi smo prošle godine u BiH imali 106 podignutih tužbi za klevetu protiv novinara i novinarki, kazala je federalna tajnica udruženja novinara BiH Borka Rudić.

 

– I mi smo danas ovdje kao podrška hrvatskim kolegicama i kolegama jer su obrasci ponašanja i gušenja medijskih sloboda isti i svi se zapravo borimo protiv istih problema, rekla Tamara Filipović iz Nezavisnog udruženja novinara Srbije s kojom je i u Zagreb stigao i kolega Marko Lazić.

 

Istinito/Večernji

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *