Vučić želi da preko Telekoma Srbije kontroliše i medije u BiH!?

Aktuelno Region

Ako se cilj ostvari, Vučić će imati bh. televizijske kuće, telekomunikacije i internet – u svojim rukama. Tačnije, moć upravljanja svim dešavanjima u BiH te kontrolu nad većinom medija, baš kakvu danas ima u Srbiji

 

Telekom Srbije prije izvjesnog vremena krenuo je u kupovinu kablovskih operatera u Srbiji kako bi, kako je navedeno, postali lideri na tržištu, ali ne samo u toj zemlji već i u regiji.

 

Nakon brojnih akvizicija u Srbiji, kupovine manjih i većih kablovskih operatera čak i u dijelovima Srbije koje su već pokrivali, ali kako bi stekli monopol nad telekomunikacijama i internetom, Telekom Srbije odlučuje preuzeti i tržište u Bosni i Hercegovini. Ne samo telekomunikacijsko, već, pokazat će se i političko.

 

Kompanija Telekomunikacije Republike Srpske (M:tel), a čiji je većinski vlasnik Telekom Srbije, prije nekoliko mjeseci dogovara i od Telekoma Slovenije kupuje kompaniju Blicnet u Banjoj Luci, jednog od vodećih kablovskih operatera za televiziju, internet i telefoniju u BiH, a u februaru ove godine M:tel postaje stopostotni vlasnik privatnog telekomunikacionog i kablovskog operatera Telrad Net iz Bijeljine, a sve sukladno odobrenjima dobijenim od Konkurencijskog Vijeća Bosne i Hercegovine.

 

Kako saznajemo, traju pregovori i u vezi kupovine kompanije Elta, čime bi M:tel, odnosno većinski vlasnik ove kompanije – Telekom Srbije u potpunosti preuzeo monopol nad telekomunikacijskim i internet tržištem u Republici Srpskoj, a opet na očigled Konkurencijskog Vijeća BiH. M:tel, podsjetimo, u svom vlasništvu, također, ima kompaniju Logosoft koja nudi usluge kablovskog interneta i fiksne telefonije.

 

No, da nije cilj samo dio tržišta Bosne i Hercegovine, svjedoči najava Telekoma Srbije o novoj DTH platformi, odnosno paketu novih satelitskih kanala. Telekom Srbije bosanskohercegovačkim televizijama nudi ekskluzivne ugovore za distribuciju kanala putem njihove platforme, a uzimajući u obzir prethodno navedene kupovine srpske državne kompanije jasna je težnja ka telekomunikacijskom monopolu, ali i medijskom, što u konačnici vodi ka koncentraciji moći – medijske a posredno i političke.

 

Telekom Srbije, između ostalog, nedavno je kupio i kablovskog operatera Kopernikus, a samo mjesec kasnije bivši vlasnik tog operatera kupuje nacionalne televizije O2 i Prvu. To je izazvalo brojne reakcije, ali i sumnju da je pravi vlasnik te dvije televizije zapravo država Srbija. Također je prodat i Kurir, drugi najčitaniji web portal u Srbiji, a ta kupovina ocijenjena je također sumnjivom i sličnom aferi Kopernikus, kojom se država Srbija vraća u medije.

 

Saznajemo da biznismen blizak vlastima trenutno pregovara kupovinu Blica, najtiražnije dnevne novine i najčitanijeg web portala u Srbiji.

 

Medijski i telekomunikacijski monopol u Srbiji je očit, a očigledno, slična situacija bi se mogla desiti i u Bosni i Hercegovini ukoliko nadležne agencije ne budu djelovale u cilju sprečavanja Telekoma Srbije da ovlada telekomunikacijama, internet uslugama, ali i medijima u Bosni i Hercegovini. A, istinska opasnost je zapravo politički utjecaj do kojeg će doći medijskim monopolom.

 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u toj zemlji preuzeo većinu medijskih kuća, telekom i kablovskih operatera. Putem tih platformi on ima kontrolu, ali, za njega još važnije, čuva svoju poziciju poljuljanu dešavanjima u Srbiji i protestima koji mjesecima traju.

 

Pitanje Kosova bit će riješeno, očigledno, vrlo brzo, a tim historijskim sporazumom u historiju bi mogao otići i Aleksandar Vučić. Upravo zbog toga, smatraju brojni stručnjaci, analitičari i ugledni diplomati, da bi “žarište” mogla postati Republika Srpska.

 

Mnogi ugledni politički analitičari i stručnjaci za Zapadni Balkan prognoziraju čak i sukobe na tlu Balkana, tačnije u Bosni i Hercegovini, jer nakon rješenja kosovskog pitanja sva pažnja bit će usmjerena na Bosnu i Hercegovinu, odnosno bh. entitet Republiku Srpsku. Vučić bi mogao tu odigrati ključnu ulogu, a sve, zapravo, kako bi sačuvao svoju poziciju.

 

Taj posao umnogome će mu olakšati nadležna bh. tijela ukoliko dozvole medijsku i telekomunikacijsku okupaciju, odnosno ako ozakone monopol Srbije na tlu Bosne i Hercegovine. Jer, Vučić će imati bh. televizijske kuće, telekomunikacije i internet – sve u svojim rukama. Tačnije, moć upravljanja svim dešavanjima u BiH te kontrolu nad većinom medija, baš kakvu danas ima u Srbiji. A takva vrsta moći nikada nije bezopasna – dokazano je 1992. godine u Bosni i Hercegovini.

 

Faktor.ba

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *