Dačić: Srbija će odgovoriti na provokacije

Region

Svim međunarodnim faktorima jasno je rečeno da će svaka vojna intervencija, koja narušava dogovor u Briselu, sa NATO-om i sa KFOR-om izazvati reakciju Srbije, poručio je danas šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

 

“Svi dobro znaju da niko ne sme da se igra vatrom i da očekuje da Srbija neće reagovati. Srbija će reagovati”, rekao je Dačić novinarima upitan da komentariše navode da kosovske vlasti planiraju upad u postrojenje Trepče na severu KiM.

 

Dačić je pozvao sve da vode računa da ne provociraju Srbiju.

 

Takođe, istakao da Srbija neće dozvoliti da bude dio problema, i da se ne pridružuje načinu na koji prištinske vlasti funkcionišu u posljednjem periodu – donošenje raznih jednostranih odluka, od formiranja vojske, uvođenja taksi, usvajanja platforme.

 

Dačić je naglasio da platfroma nije za, nego je protiv dijaloga, da je to ultimatum Srbiji i Beograd nema namjeru da razmatra tako nešto.

 

“Kažu da će oni na kraju nas da priznaju. Kada čujete tako nešto, zapitate se da li su ti ljudi svesni pozicije u kojoj se nalaze. Da li su svesni da, kada ja sedim u Savetu bezbednosti ispred mene stoji – Srbija, a kad oni sede, stoji njihovo ime i prezime? Da li je to pravnično ili nije – takvo je realno stanje”, rekao je Dačić.

 

On je poručio Prištini da će imati sporazum, ako ga želi dogovorom i kompromisom, ali, ukoliko ne žele na taj način, da ne misle da su jači od Srbije, koja neće uraditi ništa da bi provocirala sukobe.

 

Na konstataciju da sve veći broj diplomata dolazi u Prištinu i upitan da li ima konkretnijih pomaka kada je riječ o platformi i taksama, Dačić je rekao da Srbiju raduje toliki broj predstavnika koji dolaze, ali i primijetio da je riječ o “dvostrukoj igra”, jer ne reaguju svi na isti način.

 

“Neki potajno podstiču Haradinaja i razne druge da budu što ekstremniji, kako bi se opstruirao dijalog i Srbija navela da mora da prizna Kosovo. To se neće desiti. Hoćete sporazum? Imaćemo dogovor na bazi kompromisa. Nećete? Nećemo imati bilo kakav sporazum. To je lošija vatijanta, ali i u toj varijanti mi svakako nećemo odustati ona naših nacionalnih i državnih interesa”, zaključio je Dačić.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *