Šarec: Ako se EU raspadne svi smo propali

Region

Premijer Slovenije Marjan Šarec uporedio je današnju situaciju u Evropi sa onom pred izbijanje Drugog svjetskog rata, kada su evropski političari popuštali nacističkom vođi Adolfu Hitleru.

 

Šarec je u intervjuu za agenciju AP ocijenio da Evropska unija ubuduće mora brže i odlučnije da donosi odluke, kako bi odgovorila na velike izazove današnjice.

 

– Populisti u Evropi napreduju zato što umjerene stranke i političke snage nisu bile uspješne i dovoljno proaktivne u iznošenju svojih agendi. Ako samo sjediš i čekaš šta će se dogoditi, onda su populisti vrlo glasni i dobijaju mnogo političkog prostora – rekao je Šarec u razgovoru koji prenose slovenački mediji.

 

– Današnji dominantni evropski političari i zvaničnici Evropske unije presporo odlučuju u novim istorijskim okolnostima. Uniji treba novo i efikasnije vođstvo, ako želi da uspješno parira talasu populizma i sve većem uticaju Rusije i Kine – ocijenio je Šarec.

 

– Ako se EU raspadne, onda smo svi propali. To je vrlo brutalno, ali i istinito – zaključio je Šarec.

 

Američka agencija Šareca opisuje kao bivšeg glumca i komičara koji je prošle godine uspio da formira manjinsku koalicionu vladu liberalnih i lijevih stranaka i tako spriječio da vlast osvoji bivši premijer Janez Janša, koji je na izborima nastupio s nacionalističkom antiimigrantskom agendom, sličnom onoj madjarskog premijera Viktora Orbana.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *