Vučić sa Putinom, glavna tema Kosovo

Region

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas prije podne u Pekingu sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, a glavna tema razgovora je Kosovo i Metohija, kako su obe strane najavile prije susreta.

 

Putin je na početku sastanka rekao da je zadovoljan ekonomskom saradnjom dvije zemlje, te da mu je drago da mogu da razgovaraju o bilateralnim i regionalnim pitanjima.

 

Sastanku srpskog i ruskog lidera prisustvovali su i šef ruske diplomatije Segrej Lavrov, kao i srpski ministri, članovi delegacije koja boravi na forumu Pojas i put u Pekingu.

 

Srpski predsjednik čestitao je Putinu, obraćajući mu se na ruskom jeziku, veliki pravoslavni praznik, Vaskrs.

 

Sastankom sa putinom Vučić će zaokružiti konsultacije sa partnerima i prijateljima Srbije uoči sastanka u Berlinu, narednog ponedjeljka, poslije kojeg će, kako je rekao, donijeti važne odluke o izborima u Srbiji i poziciji i merama u odgovor na niz jednostranih, diskriminišućih poteza Prištine.

 

Vučić je juče u Pekingu razgovarao i sa kineskim predsjednikom Si Ðinpingom, koji je potvrdio podršku svoje zemlje teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

 

Predsjednik Srbije u ponedjeljak će prisustvovati sastanku u Berlinu, na poziv kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Emanuela Makrona.

 

Vučić je rekao da od tog sastanka ne očekuje ništa, da nije optimista, ali i da će, poslije više negativnih signala, biti interesantno čuti da li Njemačka i Francuska žele Srbiju u EU ili ne.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *