Dačić: Makedonija priznala Kosovo samo da bi se približila zapadu

Region

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić kaže da je Sjeverna Makedonija priznala nezavisnost Kosova samo da bi se približila zapadu i da “ne stoji argumentacija” novoizabranog predsjednika Steve Pendarovskog da je to učinjeno zbog Albanaca koji žive u toj zemlji.

 

On je za TV Pink komentarišući izjavu novog predsjednika Sjeverne Makedonije da su priznali nezavisnost Kosova “saglasno njihovoj strateškoj orjentaciji, ali imjući u vidu i stav građana albanske zajednice koja je druga po brojnosti u Makedoniji”, rekao da su to uradili samo zbog strateške orjentacije, a ne zbog Albanaca.

 

“Ne stoji argumentacija da su priznali Kosovo zbog Albanaca, jer kako to da u Crnoj Gori priznaju Kosovo kada su Srbi druga nacionalna zajednica po brojnosti. Gde je tu princip”, rekao je Dačić.

 

On je naglasio da su sve zemlje iz okruženja koje su priznale Kosovo to učinile da bi se približili zapadu.

 

“Time su pokazali da njihova strateška orjentacija nije razumevanje problema sa kojima se Srbija suočava”, naglasio je on i dodao da je Makedonija bila nekorektna prema Srbiji, jer je Srbija priznala Republiku Makedoniju, iako je to bilo suprotno njenim strateškim opredeljima, a to je prijateljstvo sa Grčkom.

 

Dodaje da Makedonija to nije dobro vratila, jer je priznala Kosovo, ali da bez obzira na to Srbija nije povukla priznanje i da je zbog toga imala “različite faze u odnosima sa Grčkom”.

 

“Pokazalo se da smo pogrešili, jer se Makedonija sada zove Severna Makedonija. Da smo bili u pravu ostala bi Republika Makedonija”, zaključio je Dačić.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *