Politički kompromis na zapadnom Balkanu mora biti nagrađen

Region

Politički kompromis na Zapadnom Balkanu mora biti nagrađen, poručuje uoči sutrašnje sjednice Savjeta EU komesar za pregovore o pristupanju Johanes Han.

 

U okolnostima u kojima bi Savet EU mogao sutra ponovo da odloži odluku o pokretanju pristupnih pregovora sa Sjeveranom Makedonijom i Albanijom, Han je danas pozvao ministre EU da što pre omoguće pokretanje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i ocijenio da bi to bio važan signal za cijeli region.

 

“Ako dođe do ponovnog pokretanja dijaloga između Srbije i Kosova, oni moraju da vide da će investicija u pronalaženje političkog kompromisa biti nagrađena. U suprotnom nemaju podsticaj. Svi treba da shvate koliko je u interesu cijelog regiona važno dati sigal jednoj zemlji”, poručio je Han.

 

Johanes Han je pred sutrašnji sastanak Savjeta EU, koji će razmatrati politiku proširenja i napredak zemalja u procesu evrointegracija, ponovio da je Sjeverna Makedonija uradila sve što je od nje traženo i upozorio da bi svako odlaganje adekvatnog EU odgovora na to predstavljalo rizik.

 

On je ponovio da, ako jedna zemlja koja je investirala mnogo u evropsku perspktivu, a njeni lideri pokazali hrabrost u postizanju kompromisa ne bude nagrađena za to to, onda EU gubi kredibilitet, ali i moć djelovanja u cijelom regionu Zapadnog Balkna.

 

Ministri spoljnih i evropskih poslova EU na sastanku Savjeta u Luksemburgu sutra bi trebalo da donesu zajključke i preporuke o daljim koracima zemlja koje se nalaze u procesu pristupanja EU.

 

Očekuje se i da se definiše i odgovor Saveta na preporuku Evropske komisije o poretanju pristupnih pregovora sa Sjeveranom Makedonijom i Albanijom.

 

Prema posljednim informacijima, ta odluka mogla bi da bude ponovo odložena.

 

Dok se grupa zemlja na čelu sa zemljama Baltika i Centralne Evrope zalaže za otvaranje pristupnih pregovora već u junu, Njemačka traži odlaganje do septrembra zbog rasprave na Bunsetagu

 

Istovremeno, Francuska i Holandija smatraju da bi ta odluka za Sjevernu Makedoniju Mogla biti donijeta i kasnije, a protive se i početku pristupnih pregovora sa Albanijom zbog, kako ocijenjuju, neubjedljivih dokaza o napretku u oblasti vladavine prava prvenstveno u borbi protiv organizovanog kriminala.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *