Poljska i zapadni Balkan jačaju saradnju

Region

Samit zapadnog Balkana (Western Balkans Summit), koji će kao dio Berlinskog procesa biti održan u Poznanju 3, 4. i 5. jula, kao ključne teme imaće ekonomiju, povezivanje i civilno društvo s akcentom na mlade, kulturu i bezbjednost, a uoči ovog važnog događaja organizovana je studijska posjeta novinara zapadnog Balkana Poljskoj kao domaćinu.

 

Samit će 4. jula okupiti ministre spoljnih poslova i ekonomije, dan kasnije lidere zapadnog Balkana i partnere Berlinskog procesa, a potvrđeno je i učešće Angele Merkel, njemačke kancelarke, i Tereze Mej, britanske premijerke u ostavci.

 

Poljska ove godine obilježava 30. godišnjicu od promjene političkog uređenja i slavi 15. godišnjicu pristupanja EU, što je svakako dobar politički signal i inspiracija kako zapadnobalkanskim društvima, tako i vladama, jer je poljska ekonomija ocijenjena kao jedna od najbrže rastućih i ovoj državi čak daju etiketu “nova Njemačka”.

 

Wiesław Tarka, koordinator samita, upoznao je novinare s organizacijom i pojedinostima kongresnog centra u Poznanju te rekao da će biti održano nekoliko značajnih foruma i panela, kao što su biznis forum, forum civilnog društva, think thank forum i slično.

 

Ovogodišnji biznis forum biće održan pod sloganom “Growing Together – Rastimo zajedno”, koji naglašava jačanje poslovne saradnje, a kako je rekao Marcin Ociepa, podsekretar u poljskom Ministarstvu preduzetništva i tehnologije, važne teme na pet foruma biće energetika, obnovljiva energija, digitalizacija, inovativnost, poljoprivreda i brojne druge.

 

On je rekao da se nada da će se ekonomska saradnja Poljske i zemalja zapadnog Balkana dodatno pojačati.

 

Preduzetnici će imati jedinstvenu priliku da predstave ponudu, podijele svoja iskustva i ostvare dalju saradnju.

 

U okviru samita svoja iskustva podijeliće i predstavnici vladinog i nevladinog sektora i ohrabriće se za efekasniji dijalog.

 

Novinari su u okviru ove studijske posjete, koju je omogućilo Ministarstvo spoljnih poslova Poljske, osim Poznanja obišli i gradove Sopot, Gdanjsk i Varšavu, te posjetili nekoliko muzeja, imali više značajnih sastanaka, boravili su i u posjeti Centru za istočne studije, ali i College of Europe Natolin, gdje mogu studirati i studenti iz BiH, a ove godine je tu studentkinja iz Banjaluke. Studenti kažu da se na ovoj prestižnoj obrazovnoj ustanovi stiču vještine i znanje potrebni za rad u institucijama EU.

 

Podsjećamo, Berlinski procesa je 2014. godine pokrenula Njemačka u cilju podrške približavanja zapadnog Balkana EU, ali i podsticanja saradnje u regionu.

 

nezavisne.com

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *