Traže radnike iz BiH koji imaju državljanstvo Hrvatske

Region

Većina hrvatskih poslodavaca koja kontaktira Agenciju za rad i zapošljavanje BiH (ARZ) traži radnike iz BiH koji imaju hrvatsko državljanstvo kako bi ih tamo mogli registrovati kao domaću radnu snagu, čemu ARZ ne bi mogla udovoljiti jer bi se radilo o diskriminaciji, potvrđeno je iz te institucije.

 

Portparol Agencije za rad i zapošljavanje Boris Pupić pojasnio je da BiH nema potpisan sporazum o zapošljavanju s Hrvatskom i da agencija ne posreduje u zapošljavanju radnika iz BiH u toj zemlji.

 

– Redovno dobijamo zahtjeve od poslodavaca iz Hrvatske, ali bez sporazuma ne možemo raditi na posredovanju – rekao je Pupić.

 

Podsjetio je da su ARZ i Hrvatski zavod za zapošljavanje 2013. dogovorili sporazum o sezonskom zapošljavanju i Savjet ministara BiH je iste godine agenciji dalo saglasnost za potpisivanje tog sporazuma, ali je Vlada Hrvatske zaustavila daljnju realizaciju zbog otpora tamošnjih sindikata.

 

– Dok taj sporazum ne bude potpisan ARZ nema mogućnost da posreduje u zapošljavanju radnika BiH u Hrvatskoj – istakao je Pupić.

 

Naveo je da zvaničnih podataka o broju radnika iz BiH u Hrvatskoj nema, ali da u posljednjih desetak godina nezvanične procjene hrvatskih sindikata govore o nekih 30.000 radnika iz BiH koji u turističkoj sezoni rade “na crno” u toj zemlji.

 

Pupić je podcrtao da je Hrvatska u posljednje tri godine značajno povećala broj kvota za radne dozvole za strance, ali da im očigledno i dalje fali radnika – posebno u turističkoj sezoni.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *