Dunav najzagađeniji u Srbiji, Rumuniji i Bugarskoj

Region

Rijeka Dunav u Srbiji, Rumuniji i Bugarskoj zagađena je fekalijama, zaključak je zajedničke studije više univerziteta iz Austrije.

 

“U Srbiji, koja nije članica EU, ne postoje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, tako da je zagađenost fekalijama u Dunavu kritična do veoma ozbiljna, posebno u većim gradovima kao što su Novi Sad i Beograd”, rekao je Gernot Carfel sa Medicinskog univerziteta u Gracu.

 

Svakih šest godina naučnici mjere zagađenost fekalijama duž toka Dunava, na oko 2.600 kilometara.

 

U austrijskom dijelu Dunava koncentracija bakterija ešerihija koli je, uz jedan izuzetak, bila na niskom nivou, dok je sasvim drugačija situacija u Srbiji, Rumuniji i Bugarskoj.

 

Eksperti Medicinskog univerziteta u Beču i Gracu, Tehničkog univerziteta u Beču i privatnog fakulteta Karl Landštajner u Kremsu uzimali su uzorke duž čitavog toka Dunava, ali se strepnje da bi i tok Dunava kroz Austriju mogao biti zagađen nisu dokazale.

 

Utvrđena je umjerena zagađenost, sa 1.050 bakterija ešerihije koli po 100 mililitara vode.

 

“Ta vrijednost je apsulutno na nivou na kojem treba da bude za rijeku duž koje su moderna postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda”, rekao je Aleksander Kiršner sa Instituta za higijenu i primenjenu imunologiju iz Beča.

 

Lošije stanje je u drugim dijelovima Dunava, pokazuje analiza koju je dala Međunarodna komisija za zaštitu Dunava.

 

I pored poboljšanja, vrijednosti iz Rumunije su i dalje povećane, a veća zagađenja ustanovljena su i u rijekama koje se u Bugarskoj ulivaju u Dunav.

 

(B92)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *