Vladika Pahomije seksualno uznemiravao monaha

Region

Vladika vranjski Pahomije seksualno je uznemiravao monaha u manastiru Prohor Pčinjski. Ova svetinja na jugu Srbije iznova je prazna jer su je zbog nemilih događaja napustili svi koji su u njoj služili i boravili.

 

Za sada još uvijek nije poznato o kom se stepenu seksualnog napada radi. Kako za Blic prenose izvori iz vranjske eparhije Pahomije je – spopadao monaha.

 

– Vladika je pokušavao kod monaha. Spopadao ga neko vrijeme. Monah je odlazio nekoliko puta u Beograd u Patrijaršiju da se žali, ali ništa. Niko nije reagovao. Onda ga je Pahomije spopao opet prije neki dan i ovaj više nije mogao da izdrži taj pritisak – prenose izvori Blica inače sveštenstvo u eparhiji vranjskoj.

 

Za monahom su otišli i ostali koji su bili u manastiru. Prema navodima lokalnih medija u Prohoru su bila tri monaha i četiri iskušenika.

 

Monahu koji je bio meta Pahomijeve požude, vladika je prije nekoliko dana dao kanonski otpust, a to znači da može da napusti eparhiju i ode u neku drugu.

 

– Za njim su sablaženjeni otišli i svi drugi. Manastir je opet prazan. Da ne govorimo o značaju Prohora za SPC i narod ovdje, a koji je pod stalnim pretenzijama prisvajanja nepriznate makedonske crkve. Vladika je mogao da se suzdrži makar u ovakvoj svetinji – navodi izvor Blica.

 

Monah koji je napustio manastir slovio je za budućeg igumana Prohora i bio je voljen u narodu.

 

Ovo nije prvi put u novije vrijeme da manastir ostaje pust zbog nedjela tamošnjeg vladike. Početkom prošle godine manastir je napustila igumanija Stefanida, a za njom je otišlo cijelo sestrinjstvo. Tada je razlog bila kako se navodilo Pahomijeva krađa para.

 

Monahinje su utočište našle na Kosovu i Metohiji u manastiru Gračanica. Znatno ranije, prije oko desetak godina monasi i skušenici njih oko dvadesetak napustili su eparhiju kojom upravlja Pahomije i manastir Prohor i otišli u nišku eparhiju kojom je tada upravljao današnji patrijarh Irinej.

 

Ovo nije po prvi put da se vladika Pahomije pominje i sumnjiči za seksualne napade prema istom polu. U žižu javnosti i na opštu sablazan Srbije po prvi put se za njegove nasrtaje čulo kada je spopadao bogoslove – maloljetnike.

 

Sudski spor protiv Pahomija nije dobio epilog – poslije mnogo godina na sudu slučaj je zastario. Vijest da su monasi i iskušenici napustili manastir prvi su objavili lokalni mediji u Vranju.

 

Blic

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *