Ljajić: Pitanje Kosmeta riješiti kroz dijalog i pregovore

Region

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić ocijenio je danas da suština izjave češkog predsjednika Miloša Zemana o mogućem povlačenju priznanja (samoproglašenog) Kosova i sličnih stavova jeste da nije stavljena tačka na to pitanje i da mora biti riješeno dijalogom i pregovorima.

 

Ljajić je rekao i da Beograd ne treba da širi optimizam da će Zemanova izjava dramatično uticati na druge članice EU, ukazavši da je to pokazatelj da ni u samoj Češkoj nema saglasnosti o pitanju Kosmeta.

 

– Ne samo u Češkoj, već u EU pet država nije priznalo Kosovo. Suština ove i sličnih izjava koje su stizale iz Brisela i SAD jeste da nije stavljena tačka na ovo pitanje i da se mora rešiti kroz dijalog i pregovore – istakao je Ljajić.

 

On je za RTS izjavio da Beograd nema iluziju da će veći broj zemalja EU ili SAD povući svoj stav o priznanju, istakavši da “jeste velika promena sama činjenica da su de fakto priznali da status (Kosmeta) nije riješen”.

 

Ljajić je dodao i da treba težiti kompromisnom rješenju (o pitanju Kosmeta), “jer svako nametnuto rješenje ostavlja za sobom jedan prikriven problem koji u budućnosti može eskalirati”.

 

Govoreći o učešću srpskih privrednika na Međunarodnom sajmu investicija i trgovine “Cifit” u kineskom gradu Sjamenu i provinciji Fudžijen, Ljajić je rekao da su neki od njih sklopili i prve poslove.

 

On je napomenuo i da je veliku pažnju privukao ugovor koji je Turistička organizacija Srbije potpisala sa jednom od “Alibabinih” platformi za promociju srpske turističke ponude.

 

Na konstataciju da EU na odnose Srbije sa Kinom ne gleda blagonaklono, Ljajić je naveo da svako nastoji da dođe do “jeftinijeg novca”, ali da je EU apsolutni prioritet Srbije i sa političkog i sa ekonomskog stanovišta.

 

– Mi želimo da razvijamo odnose sa Kinom, želimo da imamo potpuno transparentan odnos i da realizujemo brojne infrastrukturne projekte. Ko ponudi najbolje uslove, mi ćemo sa njima raditi i poslovati – rekao je Ljajić.

 

Predsjednik Češke Miloš Zeman najavio je juče u Beogradu da će za mjesec dana, na sastanku ustavnih vlasti u Pragu, postaviti pitanje da li je moguće povući priznanje nezavisnosti (samoproglašenog) Kosova.

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *