Zastava Kraljevine Italije na Guvernerovoj palati u Rijeci

Region

Više osoba koje su za sada nepoznate policiji sinoć je istaklo italijansku zastavu na Guvernerovu palatu u Rijeci, gdje se danas otvara izložba povodom stote godišnjice okupacije Rijeke.

 

Policija je reagovala nešto prije sedam časova i uklonila zastavu, navodi hrvatski portal “Index”. Nije riječ o aktuelnoj italijanskoj zastavi, nego o istorijskoj zastavi Kraljevine Italije.

 

Policija je pronašla i propagandne letke.

 

Ovaj incident se dogodio dan uoči stote godišnjice okupacije Rijeke od strane Gabrielea D’Anuncija. On je svojim pohodom na Rijeku 1919. godine označio početak italijanske okupacije, koja je završena tek krajem Drugog svjetskog rata.

 

U dosluhu sa riječkim iredentistima, D'Anuncio je sa paravojnim formacijama crnokošuljaša umarširao u Rijeku i proglasio nezavisnu državu, pod nazivom Talijanska uprava za Kvarner.

 

Italijanski mediji pišu da je stotu godišnjicu okupacije Rijeke grupa italijanskih neofašista odlučila da proslavi baš ispred Guvernerove palate, a riječ je o misterioznoj grupi za koju se ne zna ni ko je sve u njoj.

 

“Danas, sto godina nakon tih događaja, željeli smo da dokažemo da i dalje postoje Italijani koji ne odustaju. Treba nam vlada koja će braniti interese vlastitog naroda i zato smo razvili trobojku u Rijeci”, poručili su članovi neofašističke grupe, uz poruku da su, inspirisani Gabrijelom D'Anuncijem, spremni da ustanu sami protiv cijelog svijeta.

 

Inače, u Rijeci se danas otvara izložba pod nazivom “D’Anuncijeva mučenica”, kojom će grad prikazati šesnaestomjesečnu vladavinu italijanskog začetnika fašizma Gabrielea D’Anuncija.

 

(Index.hr)

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *