Kurc: Podržaćemo sva rješenja koja dogovore Beograd i Priština

Region

Austrija će podražiti sva rješenja koja budu dogovorena u dijalogu Beograda i Prištine, uključujući i korekciju granica – poručio je lider Narodne partije Austrije (OVP) i austrijski kancelar Sebastijan Kurc.

 

U intervjuu za Tanjug govorio je i o uticaju EU na kosovsko rješenje, imenovanju američkog specijalnog izaslanika za Balkan, evropskom putu Srbije…

 

– Naš stav je jasan: podržavamo sve ono oko čega se dogovore strane, a tako i moguće korekcije granice, ako to na kraju vodi sveobuhvatnom rješenju, koje bi donijelo više stabilnosti. Cilj mora biti da se sva otvorena pitanja dogovorom riješe u dijalogu – objasnio je Kurc.

 

On naglašava da je važno da se dijalog Beograda i Prištine ponovo pokrene, i da se sva otvorena pitanja riješe za pregovaračkim stolom.

 

– Potrebna je nova dinamika, jer je rješenje u okviru dijaloga preduslov za kasniji pristup EU – ukazao je Kurc.

 

“Neophodna je želja za kompromisom”

 

Na pitanje da li EU, uopšte, ima snage da riješi kosovsko pitanje i da li ima uticaja na Prištinu, koja nije reagovala na apele iz Brisela da ukine takse, on je kazao da EU ima raznolike mogućnosti da djeluje i to čini stalno, ali da je, na kraju, “neophodno da u Beogradu i Prištini postoji dovoljna politička želja za kompromisom”.

 

Kurc je podzravio i imenovanje specijalnog izaslanika SAD za Balkan, izrazivši nadu da će on moći da doprinese pronalaženju rješenja kosovskog problema, u saradnji sa EU.

 

– Prilikom moje posjete Bijeloj kući, u februaru, mogao sam o tome i našim zajedničkim naporima da razgovaram sa predsjednikom Donaldom Trampom. SAD su oko tog pitanja već dugo angažovane zajedno sa EU, što je veoma važno, jer samo zajedno možemo više postići. Zato je dobar signal što je imenovan specijalni izaslanik i nadam se da će on moći da da doprinos pronalaženju rješenja. Uvjeren sam da će EU sa njim tesno sarađivati – kazao je on.

 

“Austrija ima snažne veze sa Zapadnim Balkanom”

 

Što se puta Srbije u EU, a i imenovanja kandidata Mađarske za novog evropskog komesara za proširenje tiče, Kurc kaže da Austrija ima snažne ljudske, ekonomske, političke i kulturne veze sa Zapadnim Balkanom i da je stabilnost na Zapadnom Balkanu, regionu u neposrednom susjedstvu, i u našem interesu.

 

– Zato se zalažem za jasnu pristupnu perspektivu za sve zemlje Zapadnog Balkana. Odlučujuće je da se napreduje u pristupnim pregovorima sa EU i u primeni potrebnih reformi. Srbija i Crna Gora su, u tome, već napravile važan napredak i nadam se da će to nastaviti i u budućnosti. Mi ćemo, zajedno sa Mađarskom i drugim članicama EU, kojima je stalo do Zapadnog Balkana, podržati zemlje tog regiona – najavio je političar kojem analitičari prognoziraju pobedu na predstojećim prevremenim parlamentarnim izborima u Austriji, zakazanim za 29. septembar.

 

Upitan šta se, po pitanju proširenja, može očekivati od buduće Evropske komisije koju predvodi Ursula fon der Lajen, Kurc je podsjetio da je pristupna perspektiva za sve države Zapadnog Balkana prošle godine na neformalnom samitu u Sofiji potvrđena od strane šefova država i vlada EU.

 

– Evropska komisija zbog toga vodi intenzivne pristupne pregovore sa Srbijom i Crnom Gorom, kako bi, što je brže, moguće napredovala sa proširenjem Unije. To veoma pozdravljam. Odlučujuće za dalji napredak su reforme koje zemlje Zapadnog Balkana moraju same primjeniti. Od toga zavisi i koliko će brzo uslijediti prijem novih članica – ukazao je on.

 

Na konstataciju da se Srbija trudi da stalno dalje pospješuje svoju privredu i zbog toga sklapa bilateralne sporazume, na primjer sa Evroazijskom unijom, te i pitanje da li je to u suprotnosti sa putem ka EU ili je dozvoljeno do formalnog članstva u Uniji, Kurc je naglasio da se o tome već jasno izjasnila Evropske komisija i da Srbija, naravno, može, prije pristupanja EU sklapati sporazume sa drugim državama ili organizacijama.

 

– Ulaskom u EU Srbija, međutim, mora izaći iz svih drugih bilateralnih sporazuma o slobodnoj trgovini, kao što je i sama najavila da će učiniti. Srbija ne bi trebalo da ispusti iz vida da 63 odsto svoje spoljne trgovine obavlja sa EU, sa Rusijom je to deset odsto – kaže Kurc i dodaje da je zbog toga bitno da Srbija dalje napreduje u sprovođenju potrebnih reformi i da u potpunosti preuzme zakonodavstvo EU.

 

– Uvjeren sam da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nastaviti sa energičnim sprovođenjem daljih potrebnih reformi, kako bi postigao što brži pristup Srbije u EU – dodao je on.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *