Šuica dobila zeleno svjetlo Odbora za ustavna pitanja EP

Region

Hrvatska kandidatkinja za potpredsjednicu Evropske komisije Dubravka Šuica nakon saslušanja u Evropskom parlamentu ima potrebnu većinu za pozitivnu ocjenu.

 

Odbor za ustavna pitanja, pojačan članovima Odbora za rad i socijalna pitanja te Odbora za ženska prava i ravnopravnost spolova saslušali su u četvrtak naveče Dubravku Šuicu, kandidatkinju za potpredsjednicu Komisije za demokratiju i demografiju.

 

Odmah nakon saslušanja sastali su se koordinatori političkih grupa. Prema nezvaničnim informcijama iz Evropskog parlamenta Šuičinim nastupom zadovoljni su u njenoj političkoj grupi EPP-u, zatim socijaldemokrati (S&D), liberali (RE) i evropski konzevativci i reformisti (ECR). Protiv su krajnja ljevica, Stranka evropske ljevice (GUE) i krajnja desnica Identitet i demokracija (ID) te zeleni.

 

Premijer Hrvatske Andrej Plenković već je čestitao Šuici na uspjehu.

 

“Čestitam na potvrdi u Odboru za ustavna pitanja Europskog parlamenta za potpredsjednicu Europske komisije za demokraciju i demografiju. Veliki uspjeh za Hrvatsku!”, poručio je Plenković preko Twittera.

 

Svi predloženi kandidati moraju proći saslušanja pred nadležnim odborom Evropskog parlamenta. Koji odbor ili više njih saslušava pojedine kandidate zavisi o resoru koji im je dodijeljen.

 

Koordinatori u Odboru za ustavna pitanja sada trebaju u roku od 24 sata poslati čelnicima parlamentarnih odbora povjerljivo pismo s preporukama je li Šuica prošla taj test.

 

Konferencija predsjednika parlamentarnih odbora 15. oktobra će ocijeniti ishode svih saslušanja i dostaviti svoje zaključke konferenciji predsjednika Evropskog parlamenta koju čine predsjednik EP-a i šefovi poslaničkih klubova. Ona donosi konačne procjene i odlučuje koji su kandidati zadovoljili, za koje traže novo saslušanje, a za koje nove alternativne kandidate.

 

Bude li potreba za dodatnim saslušanjem ili saslušanjem alternativnih kandidata, to će se organizovati 14. i 15. oktobra.

 

Glasanje o cijeloj EK predviđeno je 23. oktobra na plenarnoj sjednici u Strazburu ako sve prođe u redu, nova komisija preuzima dužnost 1. novembra.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *