Najvažniji cilj mir na Balkanu

Region

Naš najvažniji zajednički politički cilj je mir na Balkanu, rekao je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nakon razgovora sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom i ukazao da u takvim okolnostima ekonomija može da raste, a ekonomska saradnja Srbije i Turske, istakao je, dramatično napreduje.

 

“Izražavam iskreno zadovoljstvo zbog ponovne posete predsednika Turske Srbiji. Nadam se da ćete dolaziti češće, jer svaki dolazak dodatno podstakne razvoj odnosa, unapređuje dramatično trgovinsku razmenu, znači veću obostranu posetu turista, pospešuje kulturnu razmenu i neuporedivo poboljšava saradnju u svim oblastima”, kazao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za štampu.

 

Podsjetio je da ovog puta zajednički proslavljaju 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa, koji su uspostavljeni odmah posijle Berlinskog kongresa.

 

Prenio je da je imao priliku sa Erdoganom da razgovara u četiri oka sat i po, i da od njega mnogo toga, čuje, sazna, ali i nauči.

 

“Ono što je važno jeste da smo konstaovali da smo napravili izuzetno zančajan napredak u ekonomskoj saradnji saradnji. Trgovinska razmena između Turske i Srbije bila je, prilikom poslednje posete Erdoana 2017. nešto veća od 800 miliona evra. Tada smo rekli da je prvi cilj da dostignemo milijardu”, podsetio je Vučić.

 

Kazao je da je razmjena prošle godine dostigla već 1.084 milijardi evra, a u prvih osam mjeseci, u poređenju sa istim periodom 2018.veća je za 13 odsto.

 

“To pokazuje kako dramatičnim usponom idu odnosi Turske i Srbije. Povećava se i srpski uvoz i izvoz. Izvoz je u poređenju sa 2009. Uvećan za 7,8 puta. Tada je obim našeg izvoza iznosio 32,1 milion evra, a danas je dostigao 252 miliona evra. Naravno da je srpski uvoz višestruko povećan i iznosi preko 750 miliona evra”, prenio je on.

 

Vučić se posebno zahvalio Erdoganu što je Turska ponovo omogućila izvoz goveđeg mesa u Tursku, od kojeg je Srbija imala prihode u visini od 25 miliona evra, a sada imamo mogućnost da zaradimo 35 miliona evra.

 

To, kako je dodao, zaustavlja pad stročarske proizvodnje, u kojoj sada uočavamo napredak.

 

Istovremeno je izrazio zahvalnost turskim investitorima koji ulažu u mjesta sa većim brojem nezaposlenih i siromašne sredine, koji su pomogli dramatično razvoju tih mjesta.

 

Vučić je istakao da su odnosi Srbije i Turske odlični, kao i da se obje zemlje zalažu za stabilnost i mir na Balkanu.

 

“Hvala na poseti Srbiji. Rekao sam da vas molim da se osećate kao kod kuće, jer to najiskrenije mislim, jer kada mi imamo dobre odnose onda uvek imamo mir. Siguran sam da ćemo kroz mir koji ćemo da čvamo uraditi sve na dobrobit turskog i srpskog naoroda i svih građana Srbije”, poručio je Vučić na zajedničkoj pres konferenciji sa Erdoganom.

 

Predsjednik Srbije je istakao da Srbija i Turska imaju izuzetno dobre političke odnose, a da je zahvaljujući zalaganju predsjednika Erdogana uspostavljeno velilko povjerenje između dvije zemlje.

 

“Zahvaljujući njemu mi danas gradimo najbolje odnose u savremenoj istoriji između Srbije i Turske, a to radimo u interesu oba naroda i zemlje”, istakao je Vučić.

 

Kako je rekao, Srbija i Turska rade na mnogo političkih projekata, a, podvukao je, u jednoj rečenici može se reći da su – bilateralni odnosi odlični, ali prije svega je važna stabilnost i mit na Balkanu.

 

“Verujem da smo zajedno sa Turskom uspevali da postignemo takve rezultate i uveren sam da ćemo u budućnosti nastativi istim putem”, rekao je Vučić.

 

Predsednik Srbije je istakao da Srbija i Turska rade na infrastrukturnom povezivanju Balkana, te podsjetio da će sa Erdoanom sutra prisustvovati početku radova na izgradnji dionice autoputa Beograd – Sarajevo, Kuzmin – Sremska Rača, sa mostom preko Save.

 

Istakao je da je to projekat od velike vrijednosti, oko 225 miliona evra.

 

Takođe, ukazao je da bi sa turskim partnerima trebalo da se uradi projekat, vrijedan 25 miliona evra, za izgradnju puta Užice – Kotroman, dugog 60 kilometara.

 

Sama izgradnja puta, kaže, trebalo bi da iznosi oko 830 miliona evra, a mogla bi da bude završena 2024. godine.

 

“Autoputevi dramatično približavaju Srbiju i BiH, a kada se sve to bude završilo Srbija i region izgledaće mnogo drugačije”, podvukao je Vučić.

 

Posebno je podvukao da će se sa turskim partenrima raditi na izgradnji puteva u Raškoj oblasti, nabrajajući puteve Novi Pazar – Tutin, koji će, nada se, biti završen u najkraćem roku, kao i putevi Sjenica – Novi Pazar, Sjenica – Prijepolje.

 

Erdogan: Podržavamo mir na Balkanu, nastavljamo s investicijama

 

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan poručio je danas u Beogradu da Turska podržava mir na Balkanu i da će nastaviti sa investicijama u Srbiji.

 

“Na osnovu moje posjete biće izgrađeno šest fabrika. Obnovljeni sporazum o trgovini je uskoro stupio na snagu. Sa Vučićem sam postavio novi cilj o trgovinskoj razmjeni od dvije milijarde dolara kratkoročno”, rekao je Erdogan na zajedničkoj pres konferenciji s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

 

On je ocijenio da su odnosi između dvije zemlje izuzetni, čemu je u velikoj mjeri, kako je rekao, doprinos dao njegov domaćin predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

 

Veliki značaj pridaje, istakao je Erdogan, trilateralnom sastanku Srbije, BiH i Turske, koji, kako je rekao, nije dugo održan.

 

Turska igra i nastaviće da igra konstruktivnu ulogu u stabilnosti i dobrobiti Balkana, kaže Erdogan i dodaje da njegova zemlja podržava evroatlantski smjer regiona.

 

“Naša zemlja nastaviće da radi na podržavanju mira na Balkanu i da postojeće probleme ostave za sobom. Održaćemo trilateralni sastanak Turske, Srbije i BiH koji dugo nije održan. Mi ćemo otpočeti projekat autoputa Beograd-Sarajevo. To će biti most mira, koji će povezivati srca naroda”, rekao je Erdogan.

 

Erdogan je rekao da mu je drago što se Srbija saglasila da se otvori konzulat Turske u Novom Pazaru i istakao da se nada da će biti od koristi svima.

 

“Pokušavamo da pomognemo da zemlje u regionu ostave probleme za sobom, da prošire dijalog i saradnju”, rekao je Erdogan.

 

Erdogan je zahvalio Vučiću na gostoprimstvu i poželio da svi projekti koji budu pokrenuti tokom njegove posjete, budu korisni.

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *