Vulin smatra da je KFOR jedini garant bezbednosti na Kosovu

Region

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin u razgovoru je sa predsjedavajućim Vojnom komitetu Evropske unije generalom Klaudiom Gracijanom poručio da je za Srbiju apsolutno neprihvatljivo formiranje tzv. vojske Kosova, te da KFOR predstavlja jedini garant bezbjednosti na Kosovu i Metohiji u skladu sa Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti.

 

Vulin je rekao i da je KFOR najodgovorniji za održanje mira i bezbjednosti i jedini je partner Vojske Srbije u obezbjeđenju administrativne linije sa našom južnom pokrajinom.

 

Ministar je podsjetio da je, uz očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta i regionalne saradnje, spoljnopolitički cilj Srbije i članstvo u Evropskoj uniji, ukazujući istovremeno i na značaj angažovanja Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u okviru Zajedničke bezbjednosne i odbrambene politike EU.

 

Posebno naglašavajući dobru saradnju u oblasti učešća u multinacionalnim operacijama, Vulin je rekao da Srbija trenutno učestvuje u tri misije i jednoj operaciji EU sa 21 pripadnikom i povremenim angažovanjem autonomnog tima za zaštitu brodova, ističući i spremnost Srbije da nastavi sa takvim angažovanjem i u narednim godinama.

 

Današnjem sastanku su prisustvovali i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović, pomoćnik ministra za politiku odbrane Milan Ranković i šef Vojnog predstavništva u Misiji Srbije pri NATO brigadni general Predrag Bandić.

 

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *