Podnijeta krivična prijava protiv “Krio sejva”

Region

Protiv predstavništva “Krio sejva” u Srbiji i odgovornih u ovoj banci matičnih ćelija podnijeta je u petak krivična prijava, potvrdio je advokat Rastko Petaković, koji je i razotkrio aferu sa ovom švajcarskom bankom.

 

Roditelji koji su “Krio sejvu” povjerili matične ćelije svoje djece iz krvi pupčanika traže da se omogući pristup dokumentaciji o djeci i uzorcima njihovih matičnih ćelija, koje su bez njihove saglasnosti iz “Krio sejva” prebačene u poljsku “Famikord” banku, ili su ostale među dva odsto uzoraka zarobljenih u depoima koje je koristio “Krio sejv”.

 

– Podnijeta krivična prijava protiv odgovornih lica, i Cryo-Save u Švajcarskoj i osnivač Esperite NV su u stečaju – napisao je Petaković na Tviteru.

 

Iz Srbije je 12.864 porodica poverilo matične ćelije “Krio sejvu” koji je bankrotirao poslije 18 godina poslovanja. I “Krio sejv” i osnivač “Esperite NV” su u Švajcarskoj u postupku stečaja.

 

– Više od 300 porodica nam se javilo i sada radimo na osnivanju Udruženja kroz koje ćemo, vjerujemo, lakše ostvariti svoja prava prema “Krio sejvu” – kaže Petaković.

 

Podsjetimo, Blic je prvi prisao o aferi “Krio sejv” koja otvorila je mnogobrojna pitanja koja muče na hiljade roditelja iz Srbije koji su i po nekolio hijada evra dali za skladištenje matičnih ćelilja svoje djeca, kako bi ih kasnije mogli da ih koriste u slučaju zdravstvenih problema porodice.

 

Švajcarska kompanija “Krio sejv”, kojoj je na hiljade roditelja iz Srbije povjerilo na čuvanje matične ćelije, izgubila je licencu za rad, pozatvarala većinu evropskih centara, a svoje klijente ostavila uplašene i zabrinute.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *