Kažnjena jer je stavila vibrator na spomenik Franji Tuđmanu

Region

Iva Anzulović, koja je ostala upamćena po tome što je na zgradu hrvatske vlade bacila kantu fekalija, prekršajno je kažnjena zbog toga što je na spomenik, u ruke prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, stavila gumeni vibrator.

 

Opštinski sud je Anzulovićevu kaznio sa 1.300 kuna.

 

Spomenik Tuđmanu u Virovitici nalazi se ispred Gradske biblioteke, a razloge takvog postupka Anzulovićeva je, uz fotografije, objasnila na svom Facebook profilu, prenio je lokalni portal Virovitica.

 

U obrazloženju presude stoji da je Iva svojim postupkom “vrijeđala ili omalovažavala moralne osjećaje građana”.

 

Njen advokat je uputio odmah žalbu u kojoj se poziva na hrvatski Ustav u kojem piše da se svim građanima garantuje sloboda mišljenja i izražavanja misli.

 

Ivin advokat je istovremeno kao dokaz naveo presudu Suda za ljudska prava Savjeta Evrope iz prošle godine kada je presuđeno da je Hrvatska povrijedila pravo izdavača nedjeljnika Narodni list d.d. iz Zadra na slobodu izražavanja zajamčenu članom 10. Konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

 

Iva kaže da će njena odbrana neupitno dokazati da je Tuđman gušio svjesno i ciljano slobodu novinarstva i da je bio ratni profiter i izdajnik hrvatskih vojnika kao vrhovni komandant tokom Domovinskog rata, da je odgovoran za brojne smrti civila i vojnika i bio saučesnik u ratnim zločinima.

 

“Moja odbrana su svi objavljeni tekstovi, reportaže, knjige koje svojim istraženim dokazima to što sam navela i dokazuju, a nisu ih pisali istoričari niti bilo ko drugi, već novinari, hrvatski novinari. I dan-danas živi i zdravi svedoci tih vremena”, kaže Iva, preneo je, između ostalog, portal Index.

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *