Pahor: Izbjeći blokadu ulaska Hrvatske u šengensko područje

Region

Slovenačkii predsjednik, Borut Pahor, izjavio je da bi bilo moguće izbjeći blokadu ulaska Hrvatske u šengensko područje, ali da je problem u tome što Zagreb odbija da sprovede arbitražnu presudu o graničnom sporu koju Slovenija smatra konačnom i obvezujućom za obje strane.

 

– Pozvao bih sve one koji u tome mogu dati svoj doprinos da iskoristimo vrijeme između odluke Komisije da je Hrvatska tehnički spremna za Šengen i rasprave o tom pitanju na Savjetu EU za intenzivan politički i diplomatski dijalog – rekao je Pahor u intervjuu za mariborsku Večer povodom desetogodišnjice arbitražnog sporazuma dvije država.

 

Arbitražni sporazum Slovenija i Hrvatska su potpisale u Stokholmu 4. novembra 2009.

 

Sporazum su potpisali Pahor, koji je tada bio premijer i tadašnja hrvatska premijerka Jadranka Kosor.

 

Pahor je rekao da je problem u tome što Hrvatska zbog tumačenja da je slovenačka strana kompromitovala arbitražni proces odbija da sprovede arbitražnu presudu koja je Sloveniji dodijelila dvije trećine Piranskog zaliva (Savudrijske vale).

 

– To je problem. Hrvatska ugovorna strana odbija da primjeni presudu iako se na to obvezala po međunarodnom pravu i samom sporazumu. Granica je sada definisana i Slovenija je na miran način dužna potražiti načine da se to realizuje – kazao je Pahor.

 

Na pitanje prijeti li zbog toga Hrvatskoj slovenačka blokada kada je riječ o ulasku u Šengen, kakva je već bila s pristupnim pregovorima za članstvo u EU sve dok nije potpisan arbitražni sporazum, Pahor je odgovorio da je situacija sada drukčija.

 

– Sada smo u situaciji koja nam omogućava da se napravi sve, da razmišljanja o blokadi uopste ne budu relevantna. Rješenje bi bilo u uzajamnom interesu Slovenije i Hrvatske. Za to je potrebno malo političke hrabrosti, malo mudrosti i istrajnosti, ali bi se isplatilo – smatra Pahor koji arbitražni sporazum dvije vlada i dalje smatra najvećim uspjehom svog mandata na području spoljne politike, prenijela je Hina.

 

Pahor kaže da sada treba biti politički mudar i prepoznati priliku koja se pruža.

 

– Umjesto da govorimo o tome da li je u redu da blokiramo Hrvatsku zbog nesprovedene arbitražne presude, moramo shvatiti da je dovoljno vremena da se nešto napravi – kazao je Pahor i dodao da je u posljednjih godinu dana uloženo premalo napora.

 

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *