Dačić: Neće biti sankcija SAD prema Srbiji

Region

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas nakon sastanka sa Tomasom Zarzeckim, direktorom Posebnog odjeljenja Stejt departmenta SAD za sprovođenje sankcija, da neće biti nikakvih američkih sankcija Srbiji.

 

On je novinarima rekao da je Zarzecki zadovoljan onim što je čuo u Beogradu, odnosno političkom porukom najvišeg državnog vrha Srbije – da želi otvorene odnose i da nema šta da krije.

 

Dačić je kazao da je prenio tu poruku Zarzeckom, i podsjetio da je američki zvaničnik do sada obišao 60 zemalja, tako da od njegovog dolaska u Srbiju ne treba praviti nikakav spektakl.

 

– Razgovor je bio konkretan i dobar i neće biti sankcija – rekao je Dačić i dodao da je zbog priče o sankcijama, onako kako je postavljena, Zarzeckom bilo neprijatno, i da je zbog te priče postao medijski poznata ličnost u Srbiji.

 

Dačić je naveo da je sagovornik bio zadovoljan kada je čuo poruku državnog vrha Srbije.

 

Šef srpske diplomatije je rekao da je u pitanju redovna misija Zarzeckog, jer je to njegov posao, i da se na osnovu Zakona o suprotstavljanju američkim protivnicima putem sankcija određuje kako da se spriječe neki akti protiv SAD.

 

Zarzecki vrši procjenu da li neka zemlja, pojedinac ili kompanija zaslužuje da se nađe na udaru tih sankcija zbog suprotstavljanja interesima SAD.

 

Istakao je da je Zarzecki tražio razgovore u Ministarstvu spoljnih poslova, da ga je on primio da bi prenio osnovnu poruku Srbije – da želi potpuno otvoren, transparentan odnos, da nema, šta da krije, niti namjeru da ulazi u probleme sa SAD.

 

– S druge strane, rekao sam da imamo svoje intrese koji se tiču zaštite teritorijalnog integriteta i suvereniteta i u skladu s tim moramo da vodimo računa o odbrambenim mogućnostima i da vodimo politiku vojne neutralnosti -prenio je Dačić.

 

Zarzecki će o ostalim tehničkim detaljima razgovarati s predstavnicima ministarstava odbrane i finansija, dodao je Dačić.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *