Dačić: Gana povukla priznanje Kosova

Region

Gana je zemlja sa velikim političkim uticajem i to što je povukla priznanje nezavisnosti Kosova svakako će uticati i na druge zemlje, posebno iz tog regiona, da povuku odluku o priznanju, rekao je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

 

On je naglasio da je to rezultat sistematskog djelovanja predstavnika države, počev od predsjednika, vlade, ministarstva spoljnih poslova, predsjednice parlamenta.

 

“Nije lako bilo da se dođe do jedne ovakve odluke. Za to je bilo potrebno godinu i po dana kontinuiranog rada, sastanaka. Ministarka spoljnih poslova Gane bila je u poseti Srbiji, predsednik je sa njom razgovarao i u Njujorku. Ja sam bio u Gani. I posle dugog rada usledila je ovakva odluka”, naveo je Dačić.

 

Očekuje da će do kraja godine još nekoliko zemalja povući priznanje.

 

Navodi da je Gana notu o povlačenja priznanja donela 7. novembra, da je već sutradan proslijeđena Kosovu, ali da Priština o tome nije obavjestila javnost.

 

Naglašava da je Gana svoju odluku obrazložila i da kažu da je odluka o priznanju Kosova, koju je donijela prethodna vlada, bila pogrešna, preuranjena i da je predstavljala kršenje Helsinšskog dogovora i Rezolucije 1244.

 

Podsjeća da je Gana 16. zemlja koja je povukla priznanje, ali i naglašava da je to zemlja koja ima najveći broj stanovnika od svih država koje su do sada povukle priznanje – 29 miliona stanovnika.

 

Dačić je još ukazao da je bivša Jugoslavija imala dobre odnose sa Ganom i da je Josip Broz Tito zajedno sa tadašnjim predsjednikom Gane Kvameom Nkrumahom bio jedan od osnivača Pokreta nesvrstanih.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *