Jako nevrijeme u Hrvatskoj, poplavljena obala Jadrana

Region

Jak jugo praćen kišom stvara probleme u mnogim dijelovima Hrvatske – poplavljena je obala Jadrana, a brojne trajektne, katamaranske i brodske linije i dalje su prekinute, javljaju hrvatski mediji.

 

Komandir pulske Vatrogasne jedinice Klaudio Karlović rekao je da su istarski vatrogasci noćas, zbog obilnih padavina usljed kojih su porasli vodostaji rijeka, imali više od 40 intervencija ispumpavanja vode ili uklanjanja stabala i granja sa ulica.

 

Karlović je rekao da su vatrogasci najviše intervencija radi ispumpavanja vode imali u Puli – u 12 navrata, u Rovinju 10 slučajeva, a intervenisali su i u Umagu, Poreču i Pazinu, ali da je situacija sada pod kontrolom.

 

Zbog obilne vode na kolovozu od jutros je zatvorena dionica istarskog ipsilona Pula-Kanfanar u oba smjera, zatim put Umag-Buje, kod mjesta Juricani, te put Antenak-Tarska vala.

 

Prema prognozama, kiša će u Istri postepeno slabiti, a do poslije podne će u većini predjela i prestati.

 

Iz Muzeja grada Splita saopštili su da su poplavljeni podrumi Dioklecijanove palate iz kojih vatrogasci ispumpavaju vodu, zbog čega su podrumi danas zatvoreni za posjetioce.

 

Iz splitskog “Vodovoda” obavještavaju građane da je velika količina kiše zamutila izvor rijeke Jadro, koja pitkom vodom napaja šire područje Splita.

 

Zbog obilne kiše, poplavila je i riječka Tržnica, a more se jutros još nije povuklo.

 

Slično je i u Šibeniku, gdje je more preplavilo rivu i terase kafića, te je došlo i do porodičnih kuća.

 

Iz Hrvatskog hidrografskog instituta juče su oko 16.00 časova izmjerili rekordan talas na Jadranu u akvatoriju grada Dubrovnika pokraj ostrvceta Sveti Andrija, a maksimalna visina talasa iznosila je 10,87 metara.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *