Dačić: Opredjeljenje neutralnosti poštuje se i na Istoku i na Zapadu

Region

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivice Dačić izrazio je nadu da NATO razumije prioritete Srbije, koja je vojno neutralna i sarađuje sa zemljama koje nisu članice Alijanse, ali je i opredijeljena da unapređuje saradnju u odbrani i bezbjednosti sa članicama i partnerima NATO.

 

Dačić je, na otvaranju “Sedme beogradske NATO nedjelje”, rekao da se ne dovodi u pitanje politika vojne neutralnosti Srbije, i to ne samo prema NATO, već i svakom drugom vojnom savezu.

 

– Takvo naše jasno i čvrsto opredjeljenje poštuje se i na Istoku i na Zapadu. Istovremeno, u potpunosti uvažavamo odluku naših susjeda i drugih zemalja da pristupe Alijansi ili nekim drugim vojnim savezima – istakao je Dačić.

 

On kaže da zato Srbija očekuje razumijevanje za njene kontakte sa zemljama koje nisu članice NATO, a koji su zasnovani na principima svestrane saradnje, uz vođenje politike vojne neutralnosti.

 

– Aktivnosti Srbije i sadržaj saradnje, uključujući vojne i druge vježbe sa zemljama koje nisu članice NATO, nisu na štetu naših odnosa sa Alijansom i sa pojedinačnim državama članicama NATO – naglasio je Dačić.

 

On je rekao da Srbija od NATO očekuje da sa razumijevanjem sagledava i podržava njene prioritete, što se naročito odnosi na Kosovo i Metohiju, a od Kfora da, u skladu sa mandatom, djeluje preventivno da bi bile spriječene neke buduće akcije na sjeveru Kosova i Metohije kao što je bio nedavni upad albanskih specijalaca.

 

– Smatramo da samo kompromisno rješenje postignuto dijalogom Beograda i Prištine, uz podršku međunarodne zajednice, može da obezbijedi trajni mir i stabilnost . naveo je Dačić.

 

On je rekao da ne postoji nijedan razlog da nešto što usaglase dvije strane ne bude prihvatljivo za bilo kojeg trećeg aktera, te da svaki dogovor u rješavanju otvorenih pitanja podsticajno djeluje na održavanje mira i stabilnosti u regionu, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *