Vučić: Zahvalni smo Rusiji na podršci po pitanju Kosova

Region

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je zahvalan Rusiji na podršci međunarodnom pravu i Srbiji po pitanju Kosova i Metohije i očuvanja teritorijalnog integriteta zemlje.

 

On je, na zajedničkoj pres konferenciji sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, rekao da je šefu ruske države prenio svoja “nevelika očekivanja o budućnosti po pitanju pregovora sa albanskom stranom”.

 

“Pre svega imajući u vidu njihove izjave, najave i pokušaje da se dodatnim pritiscima iskamči samo priznanje nezavisnosti Kosova, a da Srbija ne dobije ništa”, rekao je Vučić.

 

To, poručio je, nije ni moguće, ni realno i neće se dogoditi.

 

Vučić je ponovio da je zahvalan Putinu na tome što po tom pitanju Srbiji pruža stalnu i čvrstu podršku.

 

Rekao je da u Srbiji više cijene Putina nego što su cijenili neke ranije lidere.

 

“U Srbiji više cenimo Putina nego što smo cenili neke ranije lidere. Nikada ne možemo da zaboravimo 2015. godinu kad nas je Putin spasao žiga sramote na našem čelu“, rekao je Vučić

 

Putin je rekao da je pozicija Rusije po pitanju Kosova i Metohije nepromenjena i da osnov za rješavanje treba da bude rezolucija Savjeta bezbjednosti 1244.

 

Rusija je, istakao je Putin, spremna da podrži moguće kompromisno rješenje kosovskog problema, ako ono bude postignuto između Beograda i Prištine, i da će Rusija “biti na strani Srbije”.

 

On je istakao da je Rusija je za mirno rješenje kosovske krize, poštovanje suvereniteta i cjelovitosti Srbije, i za adekvatno poštovanje prava svih etničkih grupa.

 

Rusija nije promenila svoju poziciju – osnov za rješavanje pitanja KiM treba da bude rezolucija 1244.

 

Vučić:Vi čekate u redu kod Putina, ja ću ići još češće

 

Srbija će nastaviti saradnju sa Rusijom na korist srpskog i ruskog naroda, poručio je danas predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poslije razgovora sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom u Sočiju, čijim rezultatima je, ističe, veoma zadovoljan.

 

“Imali smo veoma dobre i sadržajne razgovore”, rekao je Vučić na zajedničkoj pres konferenciji.

 

Predsjednik Srbije odmah je odgovorio na kritike iz pojedinih centara zbog bliskosti odnosa Srbije sa Rusijom.

 

Brojnim predstavnicima raznih zemalja, koji mu prebacuju, ističe srpski predsjednik, i pitaju ga šta će uopšte u Rusiji i zašto je tamo, odgovara, što je danas rekao i Putinu, da je ponosan i da je za njega ogromna čast da takav čovjek i takav lider, kakav je Putin, ima vremena za Srbiju.

 

“A, idem tamo zato što vi obično čekate u redu kod Vladimira Putina. A, ja čekam mnogo manje od vas. E zato što pokazuje jednako ili malo veće poštovanje prema nama nego prema vama, tamo ćemo da idemo još češće”, rekao je Vučić.

 

On je istakao da je saradnja Srbije i Rusije u politici, ekonomiji, kulturi, odlična.

 

“Politička saradnja je takva da računamo na podršku Rusije u svim međuanrodnim forumima, institucijama, organizacijama, kao što i Rusija može da računa na našu podršku”, rekao je Vučić u obraćanju na zajedničkoj pres konferenciji sa Putinom.

 

Nema, istakao je, tog dokumenta za koji bi Rusija glasala a da je to protiv interesa Srbije, kao što ni Srbija nije i neće glasati protiv interesa Rusije.

 

Zahvalio je Putinu što poštuje nezavisnost i suverenitet Srbije i pravo da sami donose odluke.

 

“Srbija se nalazi na evropskom putu, ali potpisuje trogovinske sporazume sa Evroazijskom unijom. Ali, evropski put Srbije neće smanjivati obim saradnje sa Rusijom, niti ćemo biti manje prijatelj Rusiji. Naprotiv, nećemo nikom dozvoliti da se meša u naše odnose sa Rusijom”, poručio je Vučić.

 

Dodao je da će srpski narod čuvati prijateljstvo, bliskost i bratstvo sa ruskim narodom i Rusijom i da nam to niko ne može oduzeti bez obzira koliki pritisci bili veliki.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *