Krim traži od Srbije da ne odugovlači sa priznanjem

Region

Srbija ne bi trebalo da odugovlači sa priznavanjem Krima kao dijela Rusije, izjavio šef komiteta za narodnu diplomatiju i međunarodne odnose krimskog parlamenta.

 

Prema riječima Jurija Gempelja, priznavanje Krima kao dijela Ruske Federacije otvorilo bi nove perspektive u razvoju rusko-srpskih odnosa, prenio je “Sputnjik”.

 

“Srbija ima šansu da uđe u istoriju kao prva evropska zemlja koja je krenula putem pravde i priznala volju Krimljana. Srbija ne bi trebalo da odugovlači sa tim pitanjem”, naglasio je on.

 

Gempelj, koji boravi u Srbiji u okviru krimske delegacije, rekao je da se do sada susreo sa mnogim predstavnicima srpske vlasti, te je ocijenio da je takva saradnja važna kako bi se dodatno učvrstili rusko-srpski odnosi.

 

Podsjetimo, Krim je postao ruski region poslije referenduma održanog u martu 2014. godine, na kojem se ogromna većina građana Krima i Sevastopolja izjasnila za ujedinjenje sa Rusijom.

 

Za ujedinjenje glasalo je 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto stanovnika Sevastopolja. Prema riječima predsjednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je “konačno zatvoreno”.

 

Ukrajina, međutim, to poluostrvo smatra svojom privremeno okupiranom teritorijom.

 

(Sputnjik)

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *