Borska rijeka krije rezerve od 30 milijardi dolara

Region

Kineska kompanija “Ziđin”, započela je izradu glavnog rudarskog projekta eksploatacije podzemnog ležišta Borska rijeka.

 

“Ziđin” je strateški partner RTB “Bor”, a glavni projekat radi u saradnji sa borskim Institutom za rudarstvo i metalurgiju,

 

Procjenjuje se da ovaj lokalitet u sebi krije rezerve od gotovo četiri miliona tona bakra, 130 tona zlata i više od 1.000 tona srebra, čija je vrijednost veća od 30 milijardi dolara.

 

Podaci kazuju da su u tom ležištu, do sada, istražene i utvrđene geološke rezerve od blizu 320 miliona tona rude, što garantuje njegovu poluvijekovnu eksploataciju. Međutim, pretpostavlja se da Borska rijeka, zapravo, u sebi krije više od milijardu tona rude, sa prosječnim sadržajem od jednog procenta bakra, što je gotovo trostruko više nego u rudnicima RTB, koji se trenutno eksploatišu, pišu Novosti.

 

Ležište Borska rijeka, za čije je aktiviranje neophodno investirati najmanje 150 miliona evra, do sada je istražena samo na dubini od 450 metara. Pretpostavlja se da se to ležište, sa povećanjem dubine, širi, kao i da sadržaj bakra i plemenitih metala raste.

 

O tome koliko je Borska rijeka atraktivno ležište, koje po svojoj minerologiji podsjeća na podzemni rudnik bakra Čukaru peki, svjedoči i podatak iz 2002. godine. Tada je Svjetska banka, prije raspisivanja prvog tendera za prodaju RTB, izdala studiju po kojoj budućnost ovdašnjeg rudarstva treba bazirati na istraživanju i eksploataciji tog ležišta.

 

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa delegacijom “Ziđina”, koju predvodi predsjednik kompanije Čen Đing. Razgovoru je prisustvovala i ambasadorka Narodne Republike Kine u Srbiji Čen Bo.

 

Novosti

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *