Crnogorska policija tokom protesta pretukla episkopa Metodija

Region

Crnogorska policija je tokom protesta protiv donošenja Zakona o slobodi vjeroispovijesti, brutalno pretukla Njegovo preostveštenstvo episkopa dioklijskog Metodija, saopšteno je iz Mitropolicije crnogorsko-primorske.

 

Do incidenta je došlo noćas na mostu na Đurđevića Tari u opštini Pljevlja, kada su, kako se navodi, vladiku i pojedine vjernike oborili na zemlju i tukli prendrecima i nogama.

Povrijeđena su i dva vjernika, koji su pokušavali da ga zaštite. Јednom je polomljen kuk, a drugom ključna kost i oni su hospitalizovani u pljevaljskoj bolnici.

 

– Ovim činom najbolje se potvrdila istinitost riječi crnogorskog premijera Duška Markovića, koji je u skupštini rekao da policija ne smije da primijeni silu protiv vjernika, kakav zakon o slobodi vjeroispovijedanja je usvojen i koliko su crkva i vjerni narod slobodni u savremenoj Crnoj Gori – navode iz Mitropolije.

 

Poslanici Skupštine Crne Gore usvojili su noćas sporni Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom statusu vjerskih zajednica na sjednicu tokom koje je zabilježen niz incidentata, uključujući i hapšenja najmanje 18 poslanika opozicionog Demokratskog fronta (DF).

 

Iz SPC ranije je saopšteno da Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti predstavlja osnov da država otme crkvenu imovinu i da će se taj akt odnositi na više od 650 svetinja, uključujući i manastir Ostrog.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *