Beba pronađena u korpi smještena u bolnici u Požarevcu

Region

Mušku beba koja je u utorak ujutru pronađena promrzla u korpi u zaseoku Ponore kod sela Bukovska u blizini Kučeva u Srbiji ljekari su dali ime Jovan. Osoblje požarevačke bolnice, gdje je mališan smješten, tako ga zovu, jer je rođen drugog dana slave Sveti Jovan.

 

Dječak je smješten na odjeljenju neonatologije Opšte bolnice u Požarevcu, gdje će ostati do daljnjeg, a zatim će najvjerovatnije biti prebačen u hraniteljsku porodicu.

 

Policija još nije utvrdila identitet majke djeteta, ali prepostavke su da ona nije iz Bukovske i okoline, jer nijedna žena iz tog kraja, pokazala je istraga, nije bila trudna, niti se porodila, navodi Informer.

 

– Policija ide od kuće do kuće i tarži tragove. Iz lokalnog doma zdravlja uzet je spisak svih trudnica kojima je termin za porođaj ovih dana. Takođe, pretpostavlja se da je u pitanju mlada majka koja je krila trunocću, jer je dječak rođen sa 2.600 grama – kaže izvor upućen u istragu, piše list.

 

Beba koja je ostavljena svega tri sata po rođenju, u bolnici u Požarevcu dobila je svu potrebnu njegu i postala je ljubimac medicinskog osoblja.

 

– Dječak je postao naše mezimče, nekako spontano svi ga zovemo Jovan zbog toga što je pronađen drugog dana slave sveti Jovan. Naravno, mi po zakonu ne možemo da mu damo ime, ali u internoj komunikaciji tako ga zovemo. U utorak su mu urađene sve analize, koje pokazuju da je apsolutno zdrav. Svi brinemo o njemu, dobio je sve vakcine, jer je očigledno rođen van porodilišta. Koliko će ostati u bolnici, ne znamo, to ćemo se dogovoriti sa Centrom za socijalni rad u Kučevu koji ga je posjetio već prvog dana kad je nađen – rekao je direktor Opšte bolnice u Požarevcu Danko Nikolić.

 

Ostavljeno novorođenče pronašli su mještani, sin i otac, Bratislav i Brane Žurkić, a jedan od njih je rekao je da su odmah po saznanju kontaktirali policiju i Dom zdravlja Kučevo.

 

– Blizu moje kuće je ostavljena beba, pored puta u korpi. Nisam čuo plač, izgledalo je kao da je ostavljeno neko smeće, pa smo otišli da provjerimo šta je u pitanju i vidjeli smo bebu u korpi. Bila je uvijena u ćebe i vidjelo se da dijete daje znake života. Nemam pojma ko bi mogao tu ostaviti bebu. Naravno da sam se šokirao i uplašio kad sam vidio da je beba ostavljena, ko ne bi? – ispričao je Žurkić i dodao: Rekao sam hvala bogu što je živa!

 

Korpu, ni ne sluteći da je unutra novorođenče, vidjela je prije svih mještanka Violeta Paunović.

 

– Vozila sam djecu u školu oko sedam ujutru i vidjela sam korpu pored puta sa plavim ćebetom, ne znajući da je tu beba… Ljudi čija je kuća u blizini su prijavili policiji. Meni ni na kraj pameti nije bilo da je neko ostavio dijete. Kad sam kasnije saznala da je beba, pokajala sam se što nisam zaustavila auto da pogledam – rekla je Paunovićeva koja je dala izjavu i u policiji.

 

Vlasta Milić, tehničar Doma zdravlja Kučevo, koji živi u blizini, čim je čuo za slučaj krenuo je na lice mjesta.

 

– Pošto je stigla prijava u DZ, kolege su me zvale i odmah sam sjeo u auto i krenuo sa komšinicom. Bebu su našli Brane i Bratislav Žurkić, sva sreća našli su je prije kerova kojih ima dosta. Beba je gukala i davala znake života i odmah smo krenuli u DZ. Ljekari su ga tada prozvali Srećko – ispričao je on.

 

Mještani kažu da im nije jasno ko je ostavio tek rođeno dijete i da ne vjeruju da je neka žena iz njihovog sela bila trudna, oni vjeruju da je to uradio neko iz okolnih sela.

 

Blic

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *