Dačić: Pritisak na Prištinu treba da bude mnogo jači

Region

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ocijenio je danas da prekid kampanje Beograda za povlačenje priznavanja kosovske nezavisnosti ne može biti kompenzacija za ukidanje taksi Prištine na srpsku robu.

 

Dačić je rekao novinarima u Skupštini Srbije i da pritisak na Prištinu treba da bude mnogo jači da bi oni ukinuli takse na srpsku robu.

 

On je istakao da pojačano interesovanje američkih predstavnika da se odblokira “zarobljeni” dijalog Beograda i Prištine može samo da raduje Srbiju.

 

Dačić je rekao i da je stav Beograda isti kao ranije, a to je da dijalog može i treba da se nastavi, ali da treba da budu ukinute anticivilizacijske takse.

 

On je istakao da je važno da Beograd bude konstruktivan i da svi vide da nije izvor problema, već da su uzroci svih problema jednostrani potezi Prištine, prenijeli su beogradski mediji.

 

Dačić je na sjednici Odbora Skupštine Srbije za spoljne poslove rekao da su aktivnosti Beograda na povlačenju priznanja nezavisnosti samoproglašenog Kosova državni projekat i da nisu povezane sa ukidanjem prištinskih taksi na srpsku robu.

 

On je rekao i da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić ranije i na međunarodnim skupovima govorio da ta dva pitanja nemaju nikave veze.

 

Ministar spoljnih poslova Srbije je potvrdi i da će sutra u Beogradu boraviti specijalni izaslanik predsjednika SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričard Grenel.

 

RTS je prethodno prenio da je Grenel u Prištini izjavio da Priština treba da povuče taksu od 100 odsto na robu iz centralne Srbije, kao i da Beograd treba da prekine kampanju u lobiranju protiv nezavisnosti (samoproglašenog) Kosova.

 

Dačić je podsjetio da je Vučić i na međunarodnim skupovima govorio o mogućnosti eventualnog moratorijuma Beograda i Prištine na lobiranja – za povlačenje priznanja i za priznanja kosovske nezavisnosti.

 

On je upozorio da Beogradu niko ne kaže da će Priština prestati sa svojim aktivnostima na novim priznanjima kosovske nezavisnosti kao i da, kako je rekao, “velike sile na sjednicama Savjeta bezbjednosti UN stalno pozivaju sve da priznaju Kosovo”.

 

Prema njegovim riječima, na tim aktivnostima Priština radi uz pomoć Albanije i nekih islamskih država.

 

Dačić je rekao i da je takav pristup za Beograd neodrživ i da bi eventualni dogovor Beograda i Prištine morao da se odnosi na obje aktivnosti, a ne na ukidanje taksi.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *