Vučić: Berlin će preko Brisela voditi glavnu riječ

Region

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će, bez obzira na to koja ličnost bude imenovana za izaslanika za Kosovo, Berln preko Brisela voditi glavnu riječ o rješenju kosovskog pitanja.

 

Vučić je, u izjavi TV Prva, kazao da misli da već zna ko će biti predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i vjerovatno BiH.

 

Biće to neko od velikog utciaja u Berlinu, odnosno sa velikom podrškom Berlina. On će biti pod velikim uticajem Berlina. De fakto će, bez obzira na to koja je ličnost, Berlin preko Brisela voditi glavnu riječ, što za nas nije lako, objasnio je on.

 

Vučić je, upitan šta je razgovarao sa visokim predstavnikom za spoljnu i bezbjednosnu politiku EU Đuzepom Boreljom, rekao da se radi o iskrenom prijatelju Srbije, koji razumije poziciju zemlje.

 

On je, prema njegovim riječima postavljao pitanje i U Prištini, a i ovde, šta bi to Srbija dobila za priznanje Kosova.

 

– Za razliku od onih koji misle da je normalno da Srbija mora da prizna Kosovo i da je samo pitanje trenutka kada će to biti, on je čovjek koji dolazi iz zemlje koja nije priznala Kosovo i zna da ni Španija neće to da učini. Kosovo je sa međuanrodnim predstavnicima uvijek glavna tema, 99 odsto vremena ode na Kosovo. Oni kažu: “Nemojte da računate da ćete biti dio EU, ako ne riješite to pitanje”. To nedvosmisleno kažu – istakao je Vučić.

 

Ukazao je da je Borelj profesionalac, i da on mora da razgovara i sa Prištinom, jer ima Nijemce, Francuze koji su priznali nezavisno Kosovo.

 

– Kako da kaže Angeli Merkel neću da razgovaram, to nije realno. On je dobar čovjek, koji razumije Srbiju, koji razumije srpske potrebe i političke stavove – rekao je on.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *