Zbog velikog snijega u Srbiji evakuisana 41 osoba

Region

Od početka velikih snježnih padavina i jakog vjetra u Srbiji je evakuisana ukupno 41 osoba koja je bila zavijana i životno ugrožena, a najteža situacija je bila prije dvije noći u Sjenici i kod Kosjerića, kažu u Sektoru za vanredne situacije MUP-a.

 

Načelnik Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice i civilnu zaštitu Goran Nikolić kaže za Tanjug da od juče od 15 sati nije više bilo evakuacija.

 

Kaže da je prethodne noći bilo mirno i da je bila samo jedna akcija doturanja lijekova.

 

Nikolić je rekao da je u periodu od kada je počeo da pada snijeg i duva jak vjetar Sektor za vanredne situacije reagovao na mnogim lokacijama u Srbiji, a da je najteža situacija bila u opštini Sjenica, gdje je prije dvije noći kod sela Brnjica i Sušica evakuisano 20 osoba, od toga petoro djece, koji su bili u zavijanim kolima.

 

“Angažovano je bilo oko 10 vatrogasaca spasilaca na toj akciji. Na području Sjenice i Novog Pazara bila je evakuacija još oko 10 lica”, rekao je Nikolić.

 

Ispričao je da je teška situacija bila i kod Kosjerića i u opštini Crna Trava, gdje je bilo dosta padavina ali, navodi, nije bilo zavijanih kolona i nije bilo više ljudi kojima je bila neophodna pomoć.

 

“Praktično od 15 časova juče nemamo više akcija evakuacije, ali imamo sporadično pozive gde je potrebno starijim osobama i bolesnima dotur lekova ili slične akcije koje radimo. Sada je dosta bolja sitaucija i nemamo većih problema.”

 

Za sada se, navodi, prate prognoze RHMZ i nema nekih najava velikih padavina i jakog vjetra.

 

“Biće snega verovatno još na planinama, ali ono što je za nas bitno je da nema olujnog vetra koji stvara nanose i koji pravi zaista veće probleme. Ako dođe do nekih promena, mi po pozivu i gde god je potrebno i gde su ugrožena lica pokušavamo da dođemo do njih. Za sada smo uspevali”, rekao je Nikolić.

 

Snježne padavine praćene jakim vjetrom stvorile su probleme širom Srbije zbog čega su pojedini putni pravci bili zatvoreni za saobraćaj, u pojedinim opštinama proglašena je vanredna situacija, a kod Sjenice jedna osoba je preminula zbog smrzavanja.

 

Vanredna situacija zbog problema uzrokovanih snježnim padavinama juče je proglašena u Požegi, Sjenici i Crnoj Travi.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *