Vlast hoće da crkva bude njihova sekta za novocrnogorski identitet

Region

Vlast u Crnoj Gori jeste za dijalog, ali tako da Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve (SPC) bude izvršilac njihove zamisli o obnovi identiteta Crne Gore, izjavio je Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

 

“Zapravo, Mitropoliju vide kao nekakvu njihovu sektu, koja bi se uklopila u novocrnogorski identitet”, rekao je mitropolit za “Večernje novosti”.

 

On ističe da Crkvu neprekidno optužuju da jeste ili je bila protiv dijaloga iako SPC na razgovore poziva od samog početka, još od sticanja nezavisnosti Crne Gore 2006. godine.

 

Vladika dodaje i da režimski ideolozi u pravdanju ideje o otimanju crkvenih dobara izuzetno žučno osporavaju tezu da je država u Crnoj Gori rođena u okrilju Crkve.

 

“Istorija mi daje za pravo da (predsjednika Crne Gore Mila) Đukanovića zovem izdajnikom jer je Metohiju, sa kojom postoji organska veza, predao razbojniku sa Kosova Hašimu Tačiju, koji je sramota patrijarhalnog i čestitog albanskog naroda”, izjavio je mitropolit Amfilohije, uz ocjenu da je sve što crnogorska vlast radi zasnovano na lažima.

 

Govoreći o pobuni naroda protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti, mitropolit Amfilohije je istakao da su litije mirne, a narod u njima ispoljava izuzetnu ljubav, toleranciju i pomirenje.

 

“Nema povlačenja, niti zaustavljanja. Naš narod – od djeteta do starca – vratio se sebi, a ta energija je nezaustavljiva”, rekao je mitropolit Amfilohije.

 

On je ocijenio da je problem što se Zakon o slobodi vjeroispovijesti odnosi samo na SPC, jer su sve ostale verske zajednice svoje odnose sa državom uredile još prije usvajanja ovog propisa.

 

“Ne zaboravimo i da u ovom trenutku Zakon ima jaču pravnu snagu od ugovora o kome ćemo razgovarati, jer ne bi imao karakter međunarodnog sporazuma, kakav je zaključen, na primjer, sa Vatikanom. Sve to kao na jedinu mogućnost ukazuje samo na povlačenje spornog zakona i otvaranje istinskog dijaloga između države i Crkve o njegovoj sadržini”, rekao je mitropolit Amfilohije.

 

Vladika ističe da predstavnike SPC crnogorska vlast zove na dijalog, a neprekidno nameću odluku Kongresa Demokratske partije socijalista da prihvate ideju o nekakvoj autokefalnoj crkvi.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *