Održan protestni skup protiv migranata u Subotici

Region

U Subotici je održan protestni skup više stotina građana zabrinutih, kako su istaknuli, za bezbjednost svojih porodica zbog ilegalnih migranata.

 

Pod parolama “Stop migrantima” i “Migrants Go Home” predvodnici protesta iz udruženja “Udruženi građani Subotice” zatražili su u cenreu grada da se migrantima onemogući nekontrolirano kretanje izvan prihvatnih centara, prenosi u nedjelju Hina.

 

“Okupili smo se jer se osećamo nesigurno u našem gradu, naša deca se ne mogu igrati na igralištima jer na njima borave migranti. Naša deca ne mogu sama ići u školu jer ih napadaju i provociraju migranti”, rekao je Saša Demić u ime udruženja koje je organizovalo skup.

 

Ne možemo to tolerisati, dodao je, “i tražimo od vlasti da migrante stavi u migrantske centre, da ih pregledaju zdravstveno i da ne lutaju ulicama bez kontrole”.

 

On kaže da migranti pale i obijaju kuće, upadaju na imanja, kradu hranu iz ostava, napadaju starije ljude i da je to nedopustivo.

 

“Tražimo da kanalizujete i ograničite kretanje ovih skupina dok god se nalaze u gradu i okolini, u Srbiji. Dnevno trebate objavljivati koliko je migranata ušlo na teritorij države, pokrajine i grada. Objavite imaju li te osobe isprave i vodi li se evidencija ko su i odakle su došli. Tim osobama morate osigurati privremeni smeštaj, objekte u kojima mogu biti adekvatno smešteni ako ih puštate u Srbiju. Građanima Subotice ne predstavlja problem prisustvo migranata koji se nalaze u kolektivnom smeštaju, već skupine koje se kreću kao vojne formacije po našem gradu”, navodi se u otvorenom pismu koje je pročitano na skupu.

 

Demić je rekao da učesnici protesta nemaju nikakvu političku pozadinu i nisu članovi nijedne stranke.

 

Slično okupljanje održano je u isto vrijeme i u Požarevcu.

 

Pitanje statusa i kretanja migranata aktualizovano je kada je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u petak najavio slanje posebnih jedinica policije u pogranično mjesto Šid, uz hrvatsku granicu, radi uspostavljanja bezbjednosti i javnoga reda.

 

Vučić je novinarima rekao da posljednjih nekoliko dana građani u Šidu imaju problema zbog, kako je istaknuo, nervoze kod migranata, koji su počeli uznemiravati mjesno stanovništvo.

 

U Beogradu su se pojavile takozvane “narodne patrole”, samoorganizovane skupine muškaraca koji presreću migrante zbog njihova kretanja izvan migrantskih centara.

 

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *