Epidemiološka situacija u Crnoj Gori jako ozbiljna

Region

Direktor Institut za javno zdravlje Crne Gore, Boban Mugoša, upozorio je građane da je epidemiološka situacija u zemlji i dalje alarmantna i ponovio poziv da ostanu kod svojih kuća i da se pridržavaju uputstava o neophodnoj socijalnoj distanci.

 

“Juče smo imali tri pozitivna. Značajno je da smo imali jedan iz Tuzi, jer nam je to od posebnog značaja i ove mjere koje smo predložili i koje je vlada propisala moraju se striktno poštovati“, rekao je Mugoša.

 

Kada je riječ o Tuzima, kako je ukazao, skoro 99,9 odsto ljudi poštuje sve mjere i naredbe.

 

Govoreći o stanju u Andrijevici, rekao je da su, čim je utvrđeno da je jedan građanin pozitivan na korona virus i smješten u beransku bolnicu na liječenje, Mugoša je rekao da sprovedeno ispitivanje i da se “došlo do saznanja da je čovjek boravio i liječio se u Domu zdravlja, a pošto su na istom mjestu i Dom zdravlja i Hitna pomoć i kancelarije Fonda PIO, naložili smo svim zaposlenim u sve tri institucije da idu u kućnu izolaciju iz preventivnih razloga“.

 

Na pitanje da li ohrabruje to što je je juče od mnogo urađenih uzoraka korona virus potvrđen kod samo tri slučaja, Mugoša je rekao da ga je strah da je to varka.

 

“Vidjeli ste, jedan dan se desi da imamo jedan slučaj, jedan dan pet, a onda odjednom 30. Sve zavisi kako se širi epidemija i koliko je kontakata bilo, kad su bili, kad će doći do razvoja kliničke slike koju ćemo mi prepoznati, gdje ćemo uraditi analize i koliko ćemo široko ići sa analizama. Sve nam to govori kako će se razvijati epidemija“, pojasnio je Mugoša na konferenciji za novinare, prenio je portal RTCG.

 

Ponovio je da je sada najveća odgovornost na građanima, koji se, kako je rekao, teško bore sa nekim navikama na najbolji primjer za to su građani Tuzi.

 

U Tuzima se virus proširio jer građani nisu poštovali preporuke i zarazili su se na jednoj sahrani.

 

Agencije

 

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *