Lajčak zvanično specijalni predstavnik EU za Zapadni Balkan

Region

Bivši slovački šef diplomatije Miroslav Lajčak imenovan je na dužnost na mjestu specijalnog predstavnika Evropske unije za Zapadni Balkan i za dijalog Kosova i Srbije.

 

Lajčaka je na tu funkciju predložio visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borelj, koji je kazao da će on biti odličan predstavnik EU za dijalog.

 

– Zadaci novog Specijalnog predstavnika EU biće postizanje sveobuhvatne normalizacije odnosa između Srbije i Kosova, kao i poboljšanje dobrosusjedskih odnosa i pomirenje između partnera na Zapadnom Balkanu – navodi se u saopštenju Savjeta EU, prenosi Tanjug.

 

U Briselu naglašavaju da će primarni zadatak novog Specijalnog Predstavnika EU biti rad na nastavku dijaloga Beograda i Prištine.

 

Dodaje se da će Miroslav Lajčak raditi na prevazilaženju naslijeđa prošlosti i dosljednosti i efikasnosti djelovanja EU na Zapadnom Balkanu.

 

Novi Specijalni predstavnik EU će odmah preuzeti svoje dužnosti, sa početnim mandatom od 12 mjeseci.

 

Miroslav Lajčak je prethodnih osam godina bo je ministar spoljnih poslova Slovačke, svojevremeno je bio ambasador u SRJ, Albaniji i Makedoniji.

 

U Bosni i Hercegovini bio je visoki predstavnik Ujedinjenih nacija(UN), a u Crnoj Gori bio je zadužen za nadzor referenduma o nezavisnosti (21. maj 2006.), gdje je zapravo bio lični predstavnik nekadašnjeg šefa evropske diplomatije Havijera Solane.

 

EU trenutno ima devet specijalnih predstavnika koji podržavaju rad Visokog predstavnika Unije za spoljnu politiku i bezbjednosnu politiku Žosepa Borela.

 

Agencije

Tagged

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *